Home AKTUELNO U BRISEL STIGAO NOVI NON-PEJPER! UDRUŽILO SE PET ZEMALJA

U BRISEL STIGAO NOVI NON-PEJPER! UDRUŽILO SE PET ZEMALJA

419
0
SHARE

Četiri države Višegradske grupe Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, ali i Austrija uputile su novi non pejper rukovodstvu Evropske unije.

Ovaj neformalni dokument se tiče Zapadnog Balkana, prenosi Kliks.

Ovaj dokument se ne bavi pitanjem granica u regiji, već traži od Evropske unije vrlo važnu podršku za celi region.

Naime, ministri spoljnih poslova pet država članica EU traže da se države i građani Zapadnog Balkana uključe u zvanične razgovore o budućnosti Evropske unije.

Oni, kako saznajemo, smatraju da države ove regije trebaju imati pravo i mogućnost da kažu svoje stavove u pogledu budućnosti Evropske unije s obzirom na to da imaju vrlo jasnu perspektivu članstva u uniji.

Vrlo precizno je navedeno da Zapadni Balkan treba da bude deo inicijative Konferencija o budućnosti EU, koja je pokrenuta unutar ovog bloka.

Zamenica predsedavajućeg Veća ministara BiH i ministarka spoljnih poslova BiH dr Bisera Turković potvrdila je ovu informaciju, kazavši kako je upoznata o ovom dokumentu koji smatra izuzetno značajnom inicijativom koju treba pozdraviti.

„Da, zvanično smo upoznati i raduje me ovakav pristup. Bosna i Hercegovina, kao i ostale države regije, ima jasnu perspektivu članstva. Mi smo suštinski deo Evrope oduvek, sada smo samo u procesu dostizanja naprednih evropskih standarda u funkcionisanju i jačanju države.

Želja ovih pet država da u razgovore o budućnosti EU uključe i države koje će u dogledno vreme postati člance je važan signal da nećemo biti ostavljeni da predugo čekamo

napredak ka članstvu. Istovremeno, to je dobro i za EU, koja bez stabilnog i evropskog Zapadnog Balkana nije kompletna“, istakla je ministarka Turković.

Prema njenim rečima, BiH pozdravlja ovu inicijativu i smatra je dobrodošlim pravcem jačanja veza i saradnje EU i država regije na bazi međusobnog poštovanja i zajedničke budućnosti.

Inicijativa će biti upućena rukovodstvu Evropske unije, uključujući i Evropsku komisiju i komesara za proširenje Olivera Varheljija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here