Home AKTUELNO Tumor nestao kod svih pacijenata koji su dobili novi lek!

Tumor nestao kod svih pacijenata koji su dobili novi lek!

624
0
SHARE

Grupa od 12 pacijenata sa poodmaklim kancerom rektuma dobila je novi imunoterapijski lek „dostarlimab“, a tumor je nestao kod svakog od njih, pri čemu nije bilo nikakvih nuspojava, navodi u studiji objavljenoj nedavno u uglednom časopisu.

Prema studiji objavljenoj u izdanju „The New England Journal of Medicine“, pacijenti su primali „dostarlimab“ svake tri nedelje u periodu od šest meseci. Novi lek razvio je Tesaro, američka biotehnološka kompanija koju je farmaceutski gigant GSK 2019. godine kupio za 5,1 milijardu dolara

Koautor studije dr Luis A. Dijaz mlađi rekao je da veruje da se „ovako nešto dogodilo prvi put u istoriji istraživanja tumora“.

Kako prenose mediji, lekari i naučnici nastavili su da prate svih 12 pacijenata mesecima po završetku terapije i rezultat je bio „fantastičan“. Pola godine nakon primanja leka, nije bilo naznaka da se rak nekome vratio.

Od primanja leka nijedan od pacijenata nije išao ni na hemoterapiju niti na operaciju uklanjanja tumora, objavio je onkološki centar Memorijal Sloun ketering.

Naučnici ipak naglašavaju da se studija sprovedena na malom uzorku od samo 12 pacijenata, što znači da je potrebno sprovesti studije na znatno većem broju ispitanika kako bi se potvrdila efikasnost i bezbednost novog leka.

Koautorka studije, onkolog dr Andrea Cercek rekla je da lekari nisu očekivali ovakav uspeh leka.

„Ovako nešto nismo nikad ranije videli. Onkolozi sanjaju o ovakvim rezultatima“, rekla je ona i pojasnila da „dostarlimab“ otključava prirodni imunosistem tela i omogućava mu da se bori sa tumorom“.

Prema njenim rečima, lek deluje na specifične ćelije raka kojima nedostaje gen koji im pak omogućava da poprave vlastiti DNK, što na kraju dovodi do mutacija.

„Kad dajemo imunoterapijski lek kao što je dostarlimab, imunološki sistem može da vidi ćelije tumora i ukloni ih. Ono što je toliko fascinantno je da je novi lek eliminisao rak, tumor je naprosto nestao“, rekla je dr Cercekova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here