Home AKTUELNO The National Interest: Paradoksalan rast rublje doveo Zapad u tešku poziciju

The National Interest: Paradoksalan rast rublje doveo Zapad u tešku poziciju

465
0
SHARE

Pokušaji zapadnih zemalja da unište rusku ekonomiju uvođenjem novih sankcija nisu bili uspešni.

Rusija je, uprkos pritiscima SAD i EU, bila u stanju da preduzme kompetentne i efikasne korake u cilju stabilizacije sopstvenog finansijskog sistema.

Ovaj zaključak izneli su novinari američke novinske publikacije National Interest. Autori materijala su detaljno govorili o strateškim odlukama Moskve, a takođe su objasnili kako je paradoksalan rast kursa rublje doveo Zapad u tešku poziciju.

Kolumnista National Interesta Aksel de Vernu je pre svega podsetio da je Rusija, u uslovima novih ekonomskih sankcija Zapada, donela određene spoljnopolitičke odluke vezane za energetski sektor zemlje.

Moskva je zapravo potpuno neutralisala štetnost sankcija prihvatanjem novih uslova za prodaju prirodnog gasa. Tako su neke zemlje Evropske unije prinuđene da kupuju sirovine, plaćajući ih u ruskoj nacionalnoj valuti.

Kompetentne mere Rusije u vezi sa novim uslovima plaćanja energenata dovele su do pozitivnog efekta.

Kurs rublje na međunarodnim finansijskim tržištima se potpuno stabilizovao, a takođe je pokazao paradoksalan rast, vraćajući se na pokazatelje iz 2018. godine. Ruska nacionalna valuta je značajno ojačala, što je postalo negativan faktor za zapadne zemlje.

Aksel de Vernu je primetio da je paradoksalan rast kursa rublje doveo Zapad u tešku poziciju.

Zemlje Evropske unije, koje su prinuđene da kupuju ruski prirodni gas pod uslovima

Moskve, suočile su se sa određenim finansijskim troškovima povezanim sa konverzijom valuta. Međutim, situacija bi se mogla pogoršati.

„Ako rublja nastavi da apresira u narednim mesecima, zapadne zemlje će morati da naprave dodatne troškove za konverziju svojih valuta u rublje kako bi platile uvoz nezamenljivih energetskih resursa“, objasnio je ekspert.

Kolumnista National Interesta je primetio da je Rusija razvila efikasnu ekonomsku strategiju, primoravajući Zapad da „igra uz njenu melodiju“.

Mere koje je sprovela Moskva omogućile su povećanje tražnje za ruskom rubljom na međunarodnim finansijskim tržištima, što će dovesti do daljeg jačanja njenog kursa.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here