Home AKTUELNO SZO PRVI PUT SAOPŠTILA NEŠTO OVAKO: „CEO SVET TREBA DA POSLUŠA PUTINA!“...

SZO PRVI PUT SAOPŠTILA NEŠTO OVAKO: „CEO SVET TREBA DA POSLUŠA PUTINA!“ EVO ZAŠTO

1714
0
SHARE

Svim državama bi bilo korisno da obrate pažnju na mere borbe protiv koronavirusa koje je predložio ruski predsednik Vladimir Putin tokom obraćanja stanovnicima Rusije, izjavila je predstavnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Rusiji Melita Vujnovič
– Juče sam htela da kažem: ‘Hajde da zamolimo Vladimira Putina da održi govor u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji pred svim državam’ – izjavila je Vujnovič.

Prema njenim rečima, Svetska zdravstvena organizacija dugi niz godina upozorava da se protiv bolesti velikih razmera ne treba boriti samo medicinom, nego i preko socijalno-ekonomske sfere, što je i pokazao ruski lider u svom obraćanju.

„On je potpuno demonstrirao takvu politiku“, istakla je predstavnica SZO u Rusiji i dodala da je odmah o tome obavestila regionalnog direktora SZO i generalnog direktora.

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da će sledeća nedelja na teritoriji cele zemlje biti neradna za sve zaposlene, iako će apoteke, prodavnice, bolnice, gradski i međugradski previz, kao i ostale uslužne delatnosti nastaviti sa radom.

Objansio je da je ta mera neophodna zbog širenja koronavirusa.

„Ovo će doprineti da se smanje rizici od širenja koronavirusa. Najvažnije je trenutno da svi ostanu kod kuće“, istakao je Putin.

On je takođe naveo da Rusija trenutno izlazi na kraj sa koronavirusom, ali da je zaraza svuda oko nje, te je teško u potpunosti sprečiti da virus prodre u zemlju.

Putin je istakao da je za stabilizaciju ekonomske situacije, u okviru koraka za podršku ekonomije, preduzeća i građana, predložio sledeće mere:

– Da bi se sprečilo širenje virusa korona, naredna nedelja proglašena je neradnom i plaćenom. Sve službe za obezbeđivanje uslova za život, uključujući transport, organe vlasti, medicina, nastaviće da rade.

– U narednih šest meseci sve socijalne isplate i naknade produžuju se bez davanja potvrda.

– Sve isplate veteranima i učesnicima rata u vezi sa 75. godišnjicom Pobede treba da se izvrše u aprilu.

– Isplate prema bolničkim listama treba da se izračunavaju po stopi od najmanje jedne minimalne zarade mesečno.

– Naknade za nezaposlene moraju biti izjednačene sa minimalnom zaradom.

– Za podršku porodicama sa decom koja imaju pravo na dečji dodatak, u naredna tri meseca biće isplaćeno pet hiljada rubalja za svako dete do tri godine.

– U slučaju pada mesečnog dohotka za više od 30 odsto, građaninu se mora odložiti servisiranje potrošačkih i hipotekarnih kredita.

– Malim i srednjim preduzećima treba odobriti odlaganje plaćanja poreza na šest meseci, osim PDV-a.

– Vlada i Centralna banka treba da predlože i preduzmu dodatne mere za održivi razvoj realnog sektora privrede, uključujući državne garancije.

– Sve isplate prihoda u vidu kamata i dividendi koje idu u inostranstvo treba oporezovati po stopi od 15 odsto.

– Kamate i prihodi od bankarskih depozita i ulaganja u dužničke hartije u vrednosti od više od milion rubalja oporezovaće se po stopi od 13 odsto.

– Smanjiće se premije osiguranja na 15 odsto za plate veće od minimalne zarade, pre svega za radnike malih i srednjih preduzeća.

– Biće uveden šestomesečni moratorijum na stečaj preduzeća u teškoj situaciji, stečajni postupak treba da bude srazmeran i neopterećujući.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here