Home AKTUELNO SVETSKI EKSPERTI OTKRILI KO ĆE NASLEDITI DOLAR KAO GLAVNU SVETSKU VALUTU..

SVETSKI EKSPERTI OTKRILI KO ĆE NASLEDITI DOLAR KAO GLAVNU SVETSKU VALUTU..

875
0
SHARE

Ekonomista Mihail Hazin uveren je da će svet odustati od dolara kao međunarodne valute, ali to se neće dogoditi tako brzo.

Globalni finansijski sistem je trenutno u krizi. Sistem Breton Vuds postepeno prestaje da funkcioniše, što povlači za sobom i pozitivne i negativne stvari.

Treba imati na umu da on ne uključuje samo dolar koji obavlja funkciju metrologije (skale vrednosti), već i sistem za uravnoteženje svih robnih i finansijskih tokova.

Ako se nacionalna valuta Sjedinjenih Država, još uvek nosi sa svojim dužnostima, to se ne može reći za nefunkcionalni mehanizam za uravnoteženje.

To je problem. Činjenica je da će odbacivanje dolara i usvajanje nove skale za procenu vrednosti izazvati automatski poremećaj ravnoteže iz ovog uravnotežnog sistema, koji je u proteklih 76 godina ozbiljno poremetio robne tokove.

“A ako napustite dolar kao svetsku valutu (to jest, potpuno uništite Breton Vuds finansijski i ekonomski sistem), tada će stopa spontane obnove uravnoteženog globalnog ekonomskog sistema samo postati veća”, rekao je Hazin.

Logično rešenje bilo bi zameniti globalne mehanizme uravnoteženja sa nekoliko regionalnih. Danas je pravi kandidat za to Kina.

Sa velikim stepenom verovatnoće, Rusija će slediti isti put. Na kraju će se svet ipak odreći dolara, ali proći će nekoliko godina dok se to ne desi, dodao je stručnjak.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here