Home AKTUELNO ŠVEĐANI PONOVO ŠOKIRAJU SVET! EVO ČIME U BOLNICAMA JAČAJU IMUNITET OBOLELIMA OD...

ŠVEĐANI PONOVO ŠOKIRAJU SVET! EVO ČIME U BOLNICAMA JAČAJU IMUNITET OBOLELIMA OD KORONE I MEDICINSKOM OSOBLJU!

1321
0
SHARE

Nagrađivani dizajner zvuka iz Malmea Martin Halberg želeo je da doprinese borbi protiv virusa korone u Švedskoj pa je zajedno sa kompanijom Efterklang u kojoj radi, snimio zvuke prirode i poklonio diskove bolnicama u nadi da će to pomoći pacijentima obolelim od korone da ojačaju imunitet.

– Kada smo čuli za izazove u bolnici Capio St. Gorans u Stokholmu gde se leče zaraženi virusom kovid-19 rešili smo da pomognemo. Kao stručnjaci za akustiku, zvuk i vibracije

znamo koliko pozitivan uticaj imaju prirodni zvuci na ljude i kako može da deluje na pacijente i zdravstvene radnike. Kad pacijenti ne mogu sami da hodaju prirodom, umesto toga možemo prirodu preneti kod njih – kaže Martin Halberg.

Nekoliko studija pokazuje da zvukovi iz prirode utiču na mozak i smanjuju napetost i jačaju imunitet. Šetnja šumom ili samo prirodni zvukovi pušteni preko zvučnika su od velike važnosti za oporavak pacijenata i istovremeno smanjuju stres zdravstvenog osoblja.

Utvrđeno je i da zvuci iz prirode imaju veći efekat od melodija za meditaciju.

– Zvučno okruženje u bolnicama je daleko od harmoničnog i povoljnog. Zvuci prirode čine da tišina varira na umirujući način – kaže Martin.

Pesma ptica iz bukove šume Torup jedan je od zvukova koje pacijenti i zdravstveno osoblje u bolnici St. Gorans mogu da slušaju. Tokom uskršnjih praznika zvuci su snimani na tri različita mesta u okrugu Skone. Potom su spakovani na male nosače zvuka i dostavljeni u bolnicu.

Sada pacijenti i zdravstveno osoblje u bolnici St. Gorans mogu da biraju između pesme ptica iz bukove šume Torup, morskih talasa i šumskih zvukova iz Dalbija Soderskog.

– Ovo je moj način da vidim da li moja stručnost može na bilo koji način da doprinesem boljitku svih – kaže Martin Halberg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here