Home AKTUELNO Steže se obruč oko Belorusije!

Steže se obruč oko Belorusije!

310
0
SHARE

Zapad sprema u Ukrajini nacionalističke vojne formacije, koje mogu biti upotrebljene protiv Belorusije u cilju nasilnog osvajanja vlasti. To je izjavio beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin.

On je upozorio da je došlo do povećanja prisustva američkih vojnih formacija NATO-a, u regionu istočne Evrope.

“Situacija oko Belorusije postaje teška. Konkretno mislim na nesvakidašnje gomilanje NATO trupa u istočnoevropskom regionu, uključujući i teritoriju Belorusije ali i susednih zemalja, a sve se dešava pod pseudo sloganom navodne zaštite, od “pretnji sa istoka”, naveo je Hrenjin.

On smatra da bi raspoređivanje trupa iz Rusije i Belorusije, predstavljalo adekvatan odgovor NATO-u.

“Belorusija se oslanja na sebe ali isto tako znamo da, ukoliko nam bude potrebna pomoć, imamo adekvatnog saveznika”, rekao je Hrenjin i upozorio da zapad u Ukrajini priprema nacionalističke formacije, koje se mogu kasnije iskoristiti za nasilno preuzimanje vlasti u Belorusiji.

Ministar odbrane Belorusije skrenuo je pažnju i na skladišta opreme NATO-a u Poljskoj, navodeći da su zemlje u regionu usmerene na budžete, kojima bi raspolagali, kako bi ojačali svoje oružane snage ali i na intenziviranje snabdevanja trupa, što savremenijim oružjem.

Za primer je naveo Poljsku, koja je povećala finansiranje svoje odbrane na tri odsto bruto domaćeg proizvoda u 2023. godini, ali je i povećala broj oružanih snaga, na 300.000 vojnih lica.

“U ovim uslovima, obim i intenzitet aktivnosti operativne i borbene obuke na teritoriji zemalja, koje se graniče sa Belorusijom, konstantno se proširuju.

Zapad razrađuje pitanja ofanzivne prirode, a Belorusija i Rusija se smatraju neprijateljima”, naglasio je ministar odbrane Belorusije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here