Home AKTUELNO ŠTA SE TO UPRAVO DESILO U REPUBLICI SRPSKOJ (VIDEO)

ŠTA SE TO UPRAVO DESILO U REPUBLICI SRPSKOJ (VIDEO)

1139
0
SHARE

Hrvati su takođe, ocenjuje on, videli da Rusi podržavaju Dejton, a to je sada podrška i opstanku Hrvata u BiH.

Poseta ruskog diplomate Sergeja Lavrova BiH, Srbiji i Hrvatskoj smeta zapadnim zemljama, jer oni smatraju da ima tapiju na ovaj prostor, a koliko su se stvari promenile možda najbolje ilustruje naslovna strana „Jutarnjeg lista“ na kojoj vidimo da Lavrov poručuje NATO–u da skloni ruke što dalje od Republike Srpske, kaže politikolog Aleksandar Pavić.

On naglašava da je to velika promena.

Da li je to, pita se naš sagovornik, što je postalo očigledno da je Zapad u krizi i da se oseća da treba malo promešati karte ili malo povećati svoje alternativne opcije.

„Sa druge strane, Zagrebu je sada jasno da mogu da grade terminale za tečni gas koliko hoće ali ne mogu da naprave da on bude jeftiniji od gasa koji dolazi iz Rusije.

Drugo, ako Tramp stvarno ne bude ostao u Beloj kući, a tako sve više deluje, verovatno će se smanjiti pritisak bar malo na to da se zabrani po svaku cenu da se spreči dolazak ruskog gasa ili kupovina ruskog gasa od zemalja članica Evropske unije pa je u tom slučaju veoma važno imati dobre odnose sa Rusima”, rekao je Pavić.

Hrvati su takođe, ocenjuje on, videli da Rusi podržavaju Dejton, a to je sada podrška i opstanku Hrvata u BiH. Poslednjih meseci, kaže Pavić, iz Zagreba su više puta došli tonovi o rastućoj opasnosti od islamskog ekstremizma koji dolazi iz BiH i opasnosti od potencijalnog terorizma.

„Zagreb je imao prinudni brak sa muslimanima u BiH na antisrpskoj osnovi, a na kraju krajeva i Amerikanci su ih privoleli na taj brak koji je u stvari išao na štetu Hrvata”, rekao je Pavić.

Nema zapad tapiju na Balkan

Kada govore o ruskom malignom uticaju i rastućem kineskom uticaju, Pavić smatra da oni misle da ovo treba bude samo njihova teritorija — žele da budu čuvari kapije.

Taj neokolonijalni pristup podvukao je i Lavrov prilikom nedavne posete.

Pavić je u emisiji radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“ podsetio na reči ruskog šefa diplomatije, prilikom obilaska ovih zemalja, a koji je rekao da zahteva da se već jednom ukine funkcija visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, jer je ona ponižavajuća.

(Sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here