Home AKTUELNO SRPSKI STRUČNJACI ZABRINUTI: Srbiji preti NOVA epidemija, ali mnogo gora od KORONE

SRPSKI STRUČNJACI ZABRINUTI: Srbiji preti NOVA epidemija, ali mnogo gora od KORONE

1781
0
SHARE

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije, doktor Georgios Konstantinidis izjavio je za RTS da zbog pada obuhvata vakcinisanih postoji realna šansa od epidemije malih boginja u Srbiji. Ističe da nuspojeve posle vakcinacije u načelu ne postoje.

Unicef je upozorio da je u Srbiji moguće izbijanje epidemije malih boginja i drugih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama, nakon što je Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” izvestio o padu stope imunizacije za sve vakcine za decu u Srbiji.

Ističe da naročito brine pad vakcinacije protiv malih boginja, zauški i rubeole MMR vakcinom, koja je u 2021. godini iznosila 75 odsto na nacionalnom nivou, a u jednom gradu 24 odsto.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije, doktor Georgios Konstantinidis rekao je za RTS da je potrebna snažna akcija čitavog društva da bi se povratilo poverenje u nauku i medicinsku profesiju.

“Poverenje, koje je postojalo u medicinu i institucije društva, iščezlo je zahvaljujući dezinformacijama. Mediji su, umesto izvor korektnih informacija, postali dobrim delom

izvor dezinformacija. Male boginje i vakcine su reprezentativni uzorak te politike“, navodi Konstantinidis.

“Nuspojave u načelu ne postoje” 

Govoreći o važnosti vakcinacije, Konstantinidis kaže da nije potrebno ubeđivati da se deca imunizuju, jer je vakcina spasila milione dečijih života.

“To je nešto što se podrazumeva. Nuspojave koje se pominju, posledica su dezinformacija. Kada je reč o nuspojevama koje se pominju za morbile, u načelu ne postoje. Autizam se ne javlja posle morbila“, objašnjava gost Jutarnjem programa.

Dodaje da su nuspojave posle vakcinacije češće kod starije deca, te da zato ne treba da postoji strah kada je reč o davanju vakcina deci od godinu dana.

“Pad obuhvata vakcinisanih” 

Male boginje su ozbiljna virusna infekcija koja može biti i smrtonosna. Konstantinidis podseća da je poslednja epidemija bila u decembru 2017., kao i u martu 2018. godine, kada je bilo hiljade registrovanih slučajeva i 14 umrlih.

“Svaki put kroz istoriju vakcinacija protiv morbila, od 1971. godine u Srbiji kada je bio pad obuhvata, bila je epidemija”, navodi doktor.

Naglašava da postoji realna šansa da se epidemija malih boginja ponovo desi, kao i da bi na nacionalnom nivou trebalo da bude preko 95 odsto vakcinisanih, imajući u vidu da su male boginje izrazito zarazno oboljenje.

“Pad obuhvata postoji tri, četiri godine. Za period od četiri godine, imamo čitavu generaciju koja nije vakcinisana, oko 65 hiljada ljudi. I revakcina obuhvata samo deo vakcinisanih”, kaže Konstantinidis.

Koji su simptomi

Govoreći o simptomima, doktor kaže da počinju da se ispoljavaju desetak dana posle

inkubacije u vidu respiratorne infekcije, posle čega se javlja osip, kao i da najteži oblici podrazumevaju teške upale pluća, slepilo i zapaljenje mozga.

“Potreban je snažan partnerski odnos svih struktura, počevši od Vlade Srbije do sredstava informisanja, pa čak i društvenih mreža”, zaključuje predsednik Udruženja pedijatara Srbije, doktor Georgios Konstantinidis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here