Home AKTUELNO SRBIJA PRED POTPUNIM ZATVARANJEM

SRBIJA PRED POTPUNIM ZATVARANJEM

773
0
SHARE

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je da se trenutna situacija u vezi sa virusom korona u Srbiji može nazvati trećim talasom, odnosno trećim pogoršanjem epidemije i da postoji bojazan od zatvaranja.

Ivanuša kaže da, ako bi 95 odsto građana koristilo maske, država nikad ne bi došla u situaciju da „zaustavi život“, izrazivši bojazan da je Srbija relativno blizu zatvaranja zbog pogoršavanja epidemiološke situacije, ali da taj dan još nije došao.

„Situacija se u poslednjih nekoliko nedelja kontinuirano pogoršava i, ako se to nastavi, plašim se da će i Srbija doći do trenutka da se zaustavi život. Zatvaranje bi imalo teške

ekonomske posledice, a znamo da one utiču na zdravlje ljudi. Zato SZO smatra da to treba da bude krajnja mera“, rekao je Ivanuša, prenosi „Blic“.

On je ocenio da je nova vakcina protiv virusa korona „ispred vrata“, ali da je u početku neće biti dovoljno za sve.

Ivanuša je rekao da treba vakcinisati više od 60 odsto svetske populacije kako bi bio postignut kolektivni imunitet.

„U decembru će, najverovatnije, biti dostupne prve vakcine, ali neće ih biti milijardu ili tri milijarde, već će na raspolaganju biti nekoliko miliona. Neki će je dobiti već tada, ali, da bi se postigao kolektivni imunitet, moraće da prođe još mnogo vremena“, rekao je Ivanuša

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here