Home AKTUELNO ŠIRI SE NA CELU AMERIKU: GRADOVI U PLAMENU ZBOG SMRTI CRNCA, U...

ŠIRI SE NA CELU AMERIKU: GRADOVI U PLAMENU ZBOG SMRTI CRNCA, U MASU ISPALJIVANI HICI, UBIJEN TINEJDŽER (VIDEO)

835
0
SHARE

Širom Amerike nastavljeni su protesti građana zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, tokom nedavne policijske intervencije u Mineapolisu, a na protestu u Dalasu nakon pucnjave preminuo je tinejdžer.

Osim inicijalnih demonstracija gnevnih građana u Mineapolisu, u državi Minesoti, gde je u petak raspoređena Nacionalna garda i uvedeno privremeno vanredno stanje sa policijskim časom, hiljade ljudi izašle su na ulice i u Čikagu, Detroitu, Los Anđelesu, Kentakiju, Vašingtonu, Atlanti, Denveru, Kolambusu, Memfisu, Njujorku, izvestio je Rojters.

Policajac Derek Šovin koji je nasilno priveo u Mineapolisu Afroamerikanca Džordža Flojda, pri čemu mu je kolenom pritisnuo vrat nakon čega je Flojd ubrzo preminuo, uhapšen je u petak i optužen za ubistvo.

Optužen je za ubistvo trećeg stepena i ubistvo bez predumišljaja, zbog čega mu preti najmanje 25 godina zatvora. O preostaloj trojici policajaca – Tomasu Lejnu, Tou Taou i Aleksanderu Kuengu – još se vodi istraga.

Šovinu je određena kaucija od pola miliona dolara u slučaju da želi da je aktivira. Podsetimo, on je kolenom snažno legao na vrat Džordža Flojda tokom privođenja.

Utvrđeno je da je ležao na njegovom vratu 8 minuta i 46 sekundi, odnosno, 2 minuta i 53 sekunde nakon što je Flojd prestao da daje znake života.

Izveštaj se zaključuje objašnjenjem da se u policijskoj obuci jasno ističe da je ovaj tip obuzdavanja osumnjičenih izuzetno opasan po život.

U dokumentu optužnice detaljno je opisano sve šta se događalo pre, za vreme i posle hapšenja.

Naime, u ponedeljak 25. maja, zaposleni loklane prodavnice pozvao je policiju zbog muškarca koji je platio lažnom novčanicom od 20 dolara. To je navodno bio Džordž Flojd, kako su opisali zaposleni.

Afroamerikanac se nalazio u parkiranom automobilu ispred radnje sa još jednim muškarcem i ženom.

Vozilu su prišli policajci Lejn i Kueng. Lejn je izvukao pištolj i uperio ga u Flojda rekavši mu da napusti automobil što je on i učinio.

Istog trenutka, Lejn je spustio pištolj i dok je policajac Kueng razgovarao s muškarcem na mestu suvozača, Lejn je izveo Flojda iz vozila i stavio mu lisice. Navodi se da se tada tome odupirao, ali kada su lisice stavljene, prestao je s opiranjem.

Potom je Flojd sedeo na zemlji, a Lejn je s njim razgovarao 2 minuta. Posle objašnjenja da ga privode zbog navoda o lažnoj novčanici krenuli su da ga smeštaju u policijsko vozilo.

Flojd se ukočio, pao na zemlju i rekao policajcima da to ne čine jer je klaustrofobičan. Tada su stigla preostala dva policajca – Derek Šovin i Tou Tao.

Opirao se ulasku u vozilo i govorio da ne može da diše. tada je Šovin još jednom pokušao da ga ugura u kola, ali na mesto suvozača.

Ipak, tri policajca su ga postavila na zemlju. Flojd je ležao licem prema tlu, Kueng i Lejn mu drže noge, a Šovin kolenom počinje da pritiska vrat.

Flojd zapomaže, neprestano govori „Mama“ i „Molim vas“. Policajci se na to oglušuju i ostaju mirni pri svojim akcijama. Nakon toga mu uzvraćaju „Govoriš bez problema“, a potom policajac Lejn pita: „Treba li da ga okrenemo na stranu?“, na šta mu Šovin uzvratio:“Ne, ostavimo ga ovako“.

Lane potom izražava zabrinutost: „Zabrinut sam zbog njegove uzbuđenosti, delirijuma ili šta li je to već“, na šta mu Šovin odgovara: „Zato ga i držimo položenog na trbuhu“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here