Home AKTUELNO SAD neće pokrenuti rat sa Rusijom ako Moskva zauzme Ukrajinu, ali hoće...

SAD neće pokrenuti rat sa Rusijom ako Moskva zauzme Ukrajinu, ali hoće zbog ovog!

709
0
SHARE

NATO ima svoje crvene linije koje Rusija ne sme da pređe. O ovome piše kolumnista The National Interest (NI) Barri Given.

Sviđalo se to zapadnim zemljama ili ne, Rusija je povukla crvenu liniju oko Ukrajine, sa kojom je povezuju istorijski, kulturni i verski aspekti.

Beri Given ističe da malo Amerikanaca razume komplikovanu istoriju Rusije i Ukrajine da bi kompetentno rasuđivalo o tome. Kako god bilo, Moskva je obeležila svoje crvene linije.

Međutim, Putin nije jedini koji može da povuče crvene linije“, rekao je kolumnista NI.

Prema njegovim rečima, SAD i njeni NATO partneri imaju svoje uslove, čije će kršenje biti shvaćeno kao prelaženje nedopustive granice.

Mnogi ljudi misle da bi upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije u Ukrajini mogla biti takva poslednja karakteristika, ali Bari Given je siguran da to nije slučaj.

Prema njegovom mišljenju, Sjedinjene Države i njihovi saveznici neće rizikovati da započnu treći svetski rat, tako da ništa što se desi u Ukrajini – čak ni upotreba nuklearnog oružja ili potpuno uništenje Kijeva – neće biti poslednja kap za NATO.

Crvene linije Zapada nemaju nikakve veze sa Ukrajinom, one se odnose samo na članice Severnoatlantske alijanse. Vojna agresija na njih je poslednja granica koju Alijansa nije spremna da izdrži.

„Svaki pokret protiv Poljske ili Baltika dovešće do potpunog i ujedinjenog odgovora“, objasnio je Beri Given.

Analitičar američkog izdanja naglašava: Zapad treba da jasno stavi do znanja Rusiji da će se boriti za očuvanje NATO-a, čak i ako to dovede do nuklearnog rata punih razmera.

„Ovo je naša crvena linija“, naglasio je autor NI.

Međutim, prema političkim stručnjacima iz Kine, uopšte nije sigurno  da će zemlje vojnog bloka požuriti da zaštite svoje članice ako bude potrebno.

U povelji NATO- a postoji nijansa koju SAD i druge države mogu koristiti kako ne bi slale svoje vojnike da se suprotstave Oružanim snagama Rusije.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here