Home AKTUELNO Ruski ekspert: EU je priznala da nam je zapravo objavila rat

Ruski ekspert: EU je priznala da nam je zapravo objavila rat

1118
0
SHARE

Izjavu šefa Evropskog saveta o potrebi održavanja kontakata sa predsednikom Rusije prokomentarisao je ekspert radija Sputnjik Vasilij Koltašov.

Evropa treba da održava kontakte sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izjavio je šef Evropskog saveta Šarl Mišel.

„Mislim da treba da razgovaramo sa Putinom, da održavamo komunikaciju. Još od vremena kada sam bio premijer Belgije, imao sam redovne kontakte sa njim. I posle početka sukoba, još uvek sam imao kanale komunikacije. sa Putinom“ , rekao je on u intervjuu za RTVI.

Mišel je podsetio da francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc redovno komuniciraju sa ruskim predsednikom.

„Mislim da vredi zadržati ovaj kanal komunikacije“, rekao je šef Evropskog saveta.

Vasilij Koltašov, šef Centra za političke i ekonomske studije Instituta za novo društvo, prokomentarisao je Mišelove reči na radiju Sputnjik.

„Izjave da su potrebni kanali za komunikaciju sa Putinom ukazuju na to da prirodni kanali komunikacije na nivou struktura ministarstava spoljnih poslova ne funkcionišu. Odnosno, nalazimo se u situaciji da je kolaps diplomatskih odnosa dostigao takve faza za koju kažu: „diplomatski odnosi su u velikoj meri uništeni, ali ćemo barem ostaviti kanale da, ako ništa, direktno na najvišem nivou, možemo da vodimo dijalog“, rekao je Koltašov.

Po njegovom mišljenju, ova situacija ima istorijske analogije – ne one najprijatnije.

„Iz ove izjave, sama praksa sankcija (EU protiv Rusije) deluje kao nešto više – oblik rata. To jest, kažu: mi smo objavili rat ovoj državi, ali, kao, recimo, u Prvom svetu. Rat, na nivou vladarskih porodica čuvamo mostove za dijalog.

A ako počnemo da tražimo puteve do sporazuma, onda ćemo započeti dijalog između careva prepiskom…A nema odnosa između resora nadležnih za diplomatija – jer je rat koji je u tolikoj meri uništio odnose sa Rusijom, onda bi barem trebalo ostaviti takav most“, smatra ekspert.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here