Home AKTUELNO REŠENJE ZA 160.000 FRILENSERA JE TU- EVO O ČEMU SE RADI…

REŠENJE ZA 160.000 FRILENSERA JE TU- EVO O ČEMU SE RADI…

955
0
SHARE

Da ne bi došlo do zloupotreba, treba uvesti limit od dva miliona dinara – ukupno, od osnivanja.

Hvala što nisi na socijalnoj pomoći
“Dva miliona dinara je tokom dve godine po 700 evra mesečno. Tih 700 evra za jedno preduzetništvo je ‘hvala ti što nisi na socijalnoj pomoći’ iznos. Čim se pređe taj iznos, računato od otpočinjanja poslovanja, naredni porez ide u punom iznosu. To je lako za kontrolu, a teško za zloupotrebu”, ističe on.

Kako ističe, neoporezivi limit, koji je od ovog januara povećan na 18.300 dinara, treba primeniti i na doprinose, a ne samo na porez.

“Veliku zabunu, a i nepravdu, unosi obračun koji propisuje da država sebi naplaćuje porez tek iznad 150 evra – ali da državni fondovi naplaćuju doprinose od prvog dinara. Ova nepravda bi se lako ispravila time što bi neoporezivi iznos važio i za doprinose, čime bismo konačno stali u red država koje imaju neoporezive iznose prihoda – ali u stvarnom smislu neoporezive – na mesečni prijem male svote novca.

A, time bismo konačno i postali fer i pošteni prema ljudima koji od frilens poslova zarade iznose ispod 150 evra mesečno. Taj iznos je takođe ‘hvala što nisi na socijalnoj pomoći’  iznos, i država u toliko niske prihode ne bi smela ni dinara da uzme”, ukazuje Aleksander Segedi.

Ovi predlozi, kako ističe, mogu biti dovoljno jednostavni frilenserima, i dovoljno jednostavni Poreskoj – i da svako dobije ono čemu svi težimo: i jeftine poreze, i visok stepen jednostavno razumljivih poreza.

Daniela Ilić Krasić (Nova.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here