Home AKTUELNO POSLE AUSTRIJE, JOŠ JEDNA ZEMLJA SE ZATVARA: TOTALNI LOKDAUN ZA VAKCINISANE I...

POSLE AUSTRIJE, JOŠ JEDNA ZEMLJA SE ZATVARA: TOTALNI LOKDAUN ZA VAKCINISANE I NEVAKCINISANE!

958
0
SHARE

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Vlada Slovačke predložila je potpuno zatvaranje zemlje na dve ili tri nedelje, a odluku o tome sutra bi trebalo da usvoji parlament.

Premijer Edvard Heger rekao je da bi zatvaranje važilo i za vakcinisane i za nevakcinisane i istakao da mora hitno da se deluje, kako stanje ne bi bilo još gore.

„Ta mera nije popularna, ali je u ovom trenutku apsolutno neizbežna“, rekla je danas predsednica Slovačke Zuzana Kaputova, nakon obilaska najveće bolnice u Bratislavi, prenosi AP.

Ona je istkla da je ono što je videla u Univerzitetskoj bolnici bilo „tragično i strašno“.

„Epidemiolozi su jasni – moramo da ograničimo kretanje ljudi, moramo da se zatvorimo. To će, nažalost, pogoditi sve, ali ne može da se izbegne, kazala je Kaputova.

Slovačka je u petak imala 9.171 novozaraženih, čime je nadmašen rekord od 8.342 nova slučaja, zabeležen nekoliko dana ranije.

Prvi na udaru nevakcinisani

U ponedeljak je nevakcinisanima ograničeno kretanje i zabranjen im je odlazak u sve

trgovinske centre i prodavnice, osim prehrambenih, kao i odlazak na sva javna dešavanja, a da bi išli na posao naloženo im je obavezno testiranje dva puta sedmično.

Stručnjaci su, međutim, smatrali da u ovoj situaciji to nije dovoljno i zahtevali su potpuno zatvaranje najmanje na 14 dana.

Zbog kovida su trenutno hospitalizovana 3.182 pacijenta, čime je pređena kritična granica od 3.000, koju je postavilo Ministarstvo zdravlja. Kako je saopšteno, više od 82 odsto pacijenata nije potpuno vakcinisano.

U Slovačkoj je vakcinisano svega 45,3 odsto populacije, što ja čak 20 procenata manje od proseka u članicama Evropske unije.

U državi od oko pet i po miliona stanovnika do sada su zvanično registrovana 621.423 slučaja kovida, a preminulo je 13.985 obolelih.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here