Home AKTUELNO POSAO ZA NEKOLIKO HILJADA RADNIKA: JAPANSKI GIGANT DOLAZI U SRBIJU- ULAŽE SKORO...

POSAO ZA NEKOLIKO HILJADA RADNIKA: JAPANSKI GIGANT DOLAZI U SRBIJU- ULAŽE SKORO 2 MILIJARDE DOLARA!

652
0
SHARE

Japanska kompanija Nidek, proizvođač električnih motora, već je otvorila firmu u Srbiju, nezvanično je potvrđeno.

Dolazak ovog giganta najavljivan je kao “revolucija u reindustrijalizaciji” Novog Sada, a navodno bi kompanija trebalo da uloži oko 1,9 milijardi dolara u izgradnju fabrike.

Kako je za B92.net nezvanično potvrđeno, Nidek je već registrovao firmu u APR-u u Beogradu.

Pogon u Srbiji navodno će postati jedan od najvećih proizvodnih centara japanske kompanije u Evropi, koji će dostići godišnju proizvodnju između 200.000 i 300.000 jedinica do 2023. godine.

O dolasku Nideka u Srbiju pisali su ranije i japanski mediji. Tako je početkom novembra, tokijski poslovni dnevnik Nikei, naveo da će ta kompanija uložiti 200 milijardi jena (1,9 milijardi dolara) u izgradnju fabrike motora za električna vozila.

Predsednik japanske kompanije Jun Seki je u septembru bio u poseti Srbiji kada je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarao o mogućem ulaganju.

Delegacija kompanije Nidek, koju je predvodio Seki, posetila je tada i oblast Sever 4 u novosadskoj industrijskoj zoni kako bi istražila potencijalnu lokaciju za projekat.

O potenicjalnom dolasku Nideka govorio je ranije i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević navodeći da bi to za Novi Sad bila jedna revolucija u reindustrijalizaciji.

“Dali smo najbolje uslove, to bi bila jedna revolucija u reindustrijalizaciji Novog Sada i naše države”, rekao je tada gradonačelnik Novog Sada.

U konkurenciji sa Novim Sadom bila su dva evropska grada.

Korporacija “Nidek” je japanski proizvođač električnih motora i ima najveći udeo na globalnom tržištu za male vretenaste motore koji napajaju hard-disk pogone.

Od 2017. godine kompanija ima 296 podružnica koje se nalaze, sem u Japanu, i širom Azije, Evrope i Amerike.

(b92.net)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here