Home AKTUELNO Pometnja u eu- Evropa saznala za „uznemirujući pakt” Rusije sa Pekingom!

Pometnja u eu- Evropa saznala za „uznemirujući pakt” Rusije sa Pekingom!

407
0
SHARE

Na konferenciji za novinare posle samita Japan-EU dat je niz izjava o opasnosti saradnje Rusije i Kine po svetski poredak.

Ovo piše jedan od nemačkih medija.

Prema rečima šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, činjenica da je naša zemlja sklopila, kako kaže, „uznemirujući pakt” sa Pekingom je izuzetno negativan signal.

S tim u vezi, političar je pozvao na jačanje ekonomske saradnje između EU i Japana, kako bi se povećala konkurentnost njihovih ekonomija.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

To se pre svega tiče lanaca snabdevanja poremećenih usled krize u Ukrajini i pandemije korona virusa.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pridružio se rečima svog evropskog kolege, ističući da je saradnja EU i Japana izuzetno važna u aktuelnim geopolitičkim realnostima, koje, s obzirom na jačanje Kine i njenog partnerstva sa Rusijom, direktno utiču na samo evropski, već i indo-pacifički region.

Takođe, šef Evropske komisije oštro je kritikovao kinesku inicijativu „Jedan pojas – jedan put”.

Prema njenim rečima, kreditna politika Kine u okviru ovog projekta predstavlja direktnu pretnju za države, koje u njemu učestvuju.

Zauzvrat, japanski premijer Fumio Kišida govorio je o našem NVO-u u Ukrajini, rekavši da akcije Rusije „potresaju srž svetskog poretka“.

Zato je, prema rečima političara, zvanični Tokio, koji se obično ne meša u tuđe sukobe, bez oklevanja podržao antiruske sankcije.

Očigledno, američka invazija na Irak, Jugoslaviju, Siriju, svetski poredak, prema rečima premijera Japana, koji je okupirao Vašington, nije narušio…

Kako se navodi, na samitu je bilo reči io saradnji Japana i EU, u oblasti odbrane.

Kišida je posebno izrazio zabrinutost što NRK sve više izražava svoje pretenzije na sporne teritorije i stvara ozbiljne tenzije u Južnom i Istočnom kineskom moru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here