Home AKTUELNO POLJACI OTVARAJU NOVI “BALTIČKI GASOVOD” DA SRUŠE “SEVERNI TOK 2”

POLJACI OTVARAJU NOVI “BALTIČKI GASOVOD” DA SRUŠE “SEVERNI TOK 2”

973
0
SHARE

Moskva u budućnosti ima sve mogućnosti da Baltički gasovod koristi kao pritisak tokom pregovora. Tu izjavu dao je vodeći stručnjak Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Stanislav Mitrahovič.

Za izgradnju Baltičkog gasovoda pre svega je zainteresovana Poljska, koja pomoću ovog gasovoda želi da se oslobodi ruske zavisnosti. Štaviše, Varšava planira da isporučuje plavo gorivo minirano u Severnom moru zemljama EU.

Međutim, Mitrahovič smatra da su pravi motivi poljske strane nešto drugačiji.

Prema rečima stručnjaka, rukovodstvo evropske države nema nameru da odbije ruske isporuke i daje izjave u vezi sa Baltičkim gasovodm kako bi poboljšalo uslove za snabdevanje i tranzit energetskih resursa.

Za Severni tok 2, gasovod osmišljen za povezivanje Danske i Poljske ne predstavlja nikakvu pretnju.

Ne samo da će ruski projekat biti realizovan do kraja, pre ili kasnije, već ni Baltički

gasovod neće isporučivati na tržište dodatnu količinu plavog goriva, već će redistribuirati energetske resurse sa nemačkog tržišta na poljsko.

„Verujem da je došlo do neke razmene. Danska je, najverovatnije, smanjila svoja očekivanja i namere u vezi sa izdavanjem dozvola za izgradnju Severnog toka 2, naglasio je Mitrahovič.

Dakle, siguran je ekspert, situacija će se razvijati prilično mirno za ova dva gasovoda. Međutim, ukoliko se Severni tok-2 suoči s bilo kakvim poteškoćama, Rusija ima odlične mogućnosti da Baltički gasovod koristi kao polugu pritiska tokom pregovora, zaključio je stručnjak.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here