Home AKTUELNO POGINULA DVA SRPSKA PILOTA U PADU MIG-21 KOD ZVORNIKA- ŠTA SE ZAISTA...

POGINULA DVA SRPSKA PILOTA U PADU MIG-21 KOD ZVORNIKA- ŠTA SE ZAISTA DOGODILO (VIDEO)

804
0
SHARE

Potvrđeno je da su oba pilota iz aviona MIG-21 poginula jutros kada se njihova letelica srušila u rejonu Brasine, kod Malog Zvornika.

Dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije poginuli su danas oko 9.10 časova prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika obavljajući svoje letačke zadatke, potvrdilo je Ministarstvo odbrane.

Posle obaveštavanja svih članova porodica poginulih pilota, Ministarstvo će, kako se navodi u saopštenju, obavestiti javnost o imenima pilota.

Mesto tragedije obišli su i razgovarali sa očevicima ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, saopšteno je iz Ministarstva

Nakon uviđaja koji su obavili i civilni i vojni organi, načelnik Generalštaba formirao je Komisiju za ispitivanje vanrednog događaja na čelu sa načelnikom Uprave za razvoj i opremanje brigadnim generalom Milanom Popovićem, a komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO formirao je stručnu komisiju za utvrđivanje uzroka udesa aviona MiG-21 koju vodi načelnik štaba Komande RViPVO brigadni general Aleksandar Bjelić, navodi se u saopštenju.

Telegrame saučešća porodicama poginulih pilota uputili su vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović.

Avion MiG-21 pregledan je pre poletanja u skladu sa svim procedurama i nakon pregleda konstatovano je da je ispravan i spreman za let, ističe se u saopštenju.

Nadleteo rodnu kuću i poginuo u tetkinom dvorištu

Pilot Vojske Srbije Zvonko V, koji je upravljao avionom MIG 21, poginuo je kada se njegov avion srušio u rejonu Brasine, kod Malog Zvornika, potvrđeno je u porodici stradalog pilota.

Nesrećni pilot (43), inače, rodom je iz sela Donja Borina i, kako navode članovi njegove porodice, poginuo je malo pošto je nadleteo svoje selo i porodičnu kuću.

Prema rečima drugih meštana, pilot koji je jutros je nastradao je iz susednog sela Donja Borina čiji je stric, takođe, bio pilot, a nastradao je nesrećnim slučajem kada je pao sa skele.

Meštanka Anđelija Krstić iz Brasine kaže da je čula jako zujanje iznad kuće, ali sa terase nije mogla ništa da vidi, pa je izašla ispred dvorišta i videla kako se avion okreće nekoliko puta iznad njene kuće. Učinilo joj se kao da avion pokušava da se spusti, međutim posle nekoliko okretanja avion je pao na zemlju.

”Planula je jaka vatra i gust dim, počela sam jaukati, pomislila sam da ćemo svi izgorećti cela okolina, jer je bio ogroman dim i vatra blizu šume, bilo se strašno, ne može se opisato dok se ne vidi”, ispričala je Anđelija.

Kako kaže, jako se uplašila, potreslo bi je da je videla samo kako pada avion, a njenom strahu je doprinelo kada je videla toliku vatru i dim. ”Ne znam kuda idem, otišla bih negde, ali ne znam gde”, priča ona.

Izrazila je žaljenje zbog smrti pilota sa kojim je, kaže, u rodbinskim odnosima i ispričala da na mestu gde je avion pao živi njegova tetka, sestra njegovog oca.

Jelica Maksić iz sela Donja Borina, odakle je rodom pilot Z.V. koji je stradao prilikom pada aviona, ispričala je da se nalazila u dvorištu svoje kuće kada se nad selom, iz pravca Brasine, pojavila letelica, a ono što ju je uplašilo bio je zvuk i to što se spuštao sve niže i niže.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here