Home AKTUELNO POČELO JE!RUSI OBUSTAVILI ISPORUKE GASA POLJSKOJ I BUGARSKOJ- OVO SE DEŠAVA..

POČELO JE!RUSI OBUSTAVILI ISPORUKE GASA POLJSKOJ I BUGARSKOJ- OVO SE DEŠAVA..

752
0
SHARE

Rusija je obustavila isporuke gasa Poljskoj, nezvanično saznaje portal Onet koji navodi da je Poljska već napravila krizni štab.

Iz Rusije nema saopštenja da li je to ispunjenje ultimatuma kojim je Vladimir Putin nedavno zapretio, i kako navodi portal, zvanična saopštenja o ovom pitanju biće objavljena danas.

Informaciju, prvo o značajnom smanjenju prenosa gasa, a potom i o njegovoj obustavi danas, Onet je nezvanično potvrdio kako u vladinim izvorima, tako i u poljskoj naftnoj i gasnoj industriji (PGNiG).

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je krajem marta saopštio da je potpisao ukaz kojim se Gaspromovim stranim kupcima iz tzv. neprijateljskih zemalja nalaže da plaćaju ruski gas samo u rubljama.

Kako se navodi, gas su morali da plate u rubljama pod pretnjom „zatvaranja slavine“. Većina zemalja Evropske unije, uključujući Poljsku i Nemačku, nije pristala na ovu meru.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Nezvanično se saznaje da je prošlog petka istekao rok za izmirenje gasa u ruskoj valuti.

„Spremni smo da postanemo potpuno nezavisni od isporuka ruskog gasa Poljskoj 2022. godine. Radovi koji se za ovu namenu izvode već šest godina završavaju se ove godine po planu i bez odlaganja“, rekao je vladin opunomoćenik za stratešku energetsku infrastrukturu Pjotr Naimski.

On je naveo da će ove godine, u oktobru, biti pušten u rad gasovod koji tu zemlju povezuje sa Norveškom.

U prvoj fazi proširen je gasni terminal. Ima kapacitet da primi 6,3 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Ruski državni Gasprom obustaviće isporuke prirodnog gasa i Bugarskoj od 27. aprila, saopšteno je iz Ministarstva energetike. Bulgargaz je danas dobio obaveštenje od Gasprom eksporta da će isporuke biti obustavljene u sredu.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here