Home AKTUELNO „PITANJE JE DA LI JE KRIV VIRUS“: VODEĆI NEMAČKI VIRUSOLOG O NOVOM...

„PITANJE JE DA LI JE KRIV VIRUS“: VODEĆI NEMAČKI VIRUSOLOG O NOVOM SOJU KORONE

652
0
SHARE

Pitanje je da li je za ubrzan rast broja slučajeva na jugoistoku Engleske kriv novi soj virusa ili se radi o lokalnom izbijanju, ili su u pitanju mere koje nisu bile dovoljno striktne, rekao je vodeći nemački virusolog Kristijan Drosten o novom soju korone koji je poslednjih dana zabrinuo svet.

Više od 40 zemalja do sada je uvelo zabranu letova iz Velike Britanije zbog pojave ovog soja virusa, dok mnoge zemlje razmatraju strože epidemiološke mere.

Međutim, vodeći nemački virusolog misli da ova mutacija korone ne mora da bude tako opasna kako se čini, prenosi RT.

„Izjave da je ovaj soj 70 odsto zarazniji nego prethodni nisu ništa, već samo tvrdnje političara. Odjednom se ta brojka pojavila, a niko ne zna šta ona znači“, kazao je Drosten, šef odseka za virusologiju u Berlinskoj univerzitetskoj bolnici „Šarite“, jednoj od najvećih u Evropi, za radio Dojčlandfunk.

Drosten veruje da trenutno ne postoji dovoljno podataka da bi se govorilo da li je novi soj virusa opasniji od prethodnih. Dodaje da bi takvi podaci mogli da stignu tek za nekoliko nedelja. On veruje da za brzo širenje virusa na jugoistoku Engleske možda i nije kriv novi soj virusa.

„Pitanje je da li je virus kriv ili se radi o lokalnom žarištu, ili možda epidemiološke mere nisu bile dovoljno striktne, a da se onda transmisija dogodila u području gde je vladao

novi soj. Pitanje je da li je taj novi soj izazvao talas zaražavanja, ili ga je taj talas samo doneo“, rekao je Drosten.

Objasnio je i da je prerano govoriti o tome da li se novi soj korone brže širi.

Potvrđen u pet zemalja: Šta je poznato o novom soju virusa korona koji je uznemirio svet

„Da bismo to znali, morali bismo da vidimo ko je zarazio koga i koliko je to trajalo“, rekao je nemački stručnjak i dodao da bi „bilo iznenađenje ako bi se glavni parametri, kao što je infektivnost virusa, tako odjednom drastično promenili.

Prema pretpostavkama, novi soj virusa čvršće se veže za ljudsku ćeliju. Međutim, Drosten navodi da to ne znači automatski i njegovu bržu reprodukciju, jer ostaje u jednoj ćeliji duže nego što bi trebalo da bi se uspešno reprodukovao.

Drosten je kazao i da su se slične mutacije virusa korona već javljale tokom pandemije, da bi odjednom nestajale. Prema njegovom mišljenju, novi soj neće uticati na efikasnost vakcina. Objasnio je da je imuni odgovor koji nastane tokom vakcinacije veoma kompleksan proces na koji teško može da se utiče malim promenama virusne strukture.

Međutim, dodaje i da su zvaničnici u pravu kada su oprezni u vezi sa novim sojem, ali da će se njihov pristup možda promeniti kada budu imali više informacija.

(Sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here