Home AKTUELNO OVO JE ŽENA KOJA JE SRUŠILA ZAEVA

OVO JE ŽENA KOJA JE SRUŠILA ZAEVA

449
0
SHARE

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE, proglasila je u nedelju uveče pobedu.

U međuvremenu, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podneo je ostavku, a iz kabineta tog državnika je rečeno da neće boraviti u najavljenoj poseti Srbiji.

Mnogi smatraju da je pobeda ove proevropske političarke bila ključna za pad Zaeva. Iako je na vlast došla uz pomoć makedonskih desnih radikala, mnogi se već sada pitaju kako će izgledati njihova neformalna koalicija, odnosno šta je ona njima obećala, a što oni od nje traže.

Arsovska je već obavila ono što je njima njena pobeda značila – rušenje Zaeva i novi parlamentarni izbori.

Ona je članica Nacionalnog veća za evrointegracije, te je i prva žena predsednica makedonske Privredne komore. Reč je o pravnici i ekonomistkinji, a pored toga što je stekla obrazovanje u Makedoniji, školovala se i na Oksfordu, kao i na Univerzitetu Šefild.

Mediji navode da ima i impresivnu međunarodnu karijeru, te je od 2016. članica komisije Svetske banke ICSID u Vašingtonu, a od 2017. članica suda OESS-a za pomirenje i arbitražu u Ženevi. Takođe je predstavnica Severne Makedonije u Međunarodnoj trgovačkoj komori (ICC).

Kampanja za izbor gradonačelnika Skoplja bila je prljava, ali je ona uspela da „preživi“

tzv. bugarsku aferu. Naime, njen konkurent iz vladajuće partije SDS Petre Šilegov optužio je nju i njenog supruga da su još 2011. godine dobili bugarsko državljanstvo. Ona je to demantovala, ali joj je ta priča nanela štetu.

Međutim, afera joj nije u tolikoj meri škodila na izborima, pošto je uspela da pobedi.
Govori engleski, nemački i bugarski, preneo je B92.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here