Home AKTUELNO ON JE SRUŠIO DODIKA: KO JE DRAŠKO STANIVUKOVIĆ- NOVI GRADONAČELNIK BANJALUKE.. (VIDEO)

ON JE SRUŠIO DODIKA: KO JE DRAŠKO STANIVUKOVIĆ- NOVI GRADONAČELNIK BANJALUKE.. (VIDEO)

1092
0
SHARE

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković ostvario je svoj politički san. Mladi, 27-godišnji političar iz Banjaluke savladao je na lokalnim izborima Republike Srpske Dodikovog kandidata iz redova SNSD-a i kako stvari stoje, biće novi gradonačelnik najvećeg grada u ovom entitetu.

Stanivuković je rođen 21. maja 1993. godine, student je ekonomije, odbornik u Skupštini Grada Banjaluka i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS).

Političku karijeru započeo je u 18. godini, a 2014. godine bio je najmlađi kanididat na Opštim izborima za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Tada je osvojio oko 2.000 glasova, što nije bilo dovoljno za osvajanje mandata.

Dve godine kasnije kandidovao se za odbornika u Skupštini Grada Banjaluka, te sa osvojenih 2.000 glasova postao najmlađi odbornik u istoriji lokalnog Parlamenta.

Na Opštim izborima 2018. godine se kandidovao ulazak u Narodnoj skupštini RS te sa skoro 20 000 glasova dobio mandat poslanika u entitetskom Parlamentu. Osvojio je pojedinačno najveći broj glasova od svih kandidata za narodne poslanike u Republici Srpskoj.

Sada, 2020. godine ostvario je najveći uspeh u političkoj karijeri i uradio ono što godinama niko nije mogao – pobedio je Milorada Dodika!

Stanivuković je 2014. osnovao Udruženje građana „Budi drugačiji“ koje ima za cilj da motiviše mlade ljude i pomaže drugima kroz razne akcije. Do sada je organizovao nekoliko protestnih šetnji i okupljanja kako bi ukazao na probleme s kojima se suočavaju građani Banjaluke, ali i cele Bosne i Hercegovine.

Prikupljali su sredstva za uređenje školskih dvorišta, fiskulturnih sala, pomoć osobama obolelim od raznih bolesti i slično.

Stanivuković je podržao protest majki i porodilja, organizovao peticu protiv kupovine luksuznih automobila za ministre u Vladi RS, organizovao proteste protiv povećanja akcija za gorivo, podržao inicijativu Pravda za Davida i slično.

Završio je Osnovnu školu „Aleksa Šantić“ i banjalučku Gimnaziju. Nakon toga upisao je Ekonomski fakultet u Banjaluci.

U slobodno vreme uči da svira klavir i gitaru. Bavi se plesom, borilačkom veštinom krav maga i raznim drugim sportovima.

U jednom intervjuu priznao je da je od malena želeo da se bavi društveno korisnim radom i politikom, a s obzirom na to da je njegova porodica jedna od imućnijih u Banjaluci, ističe da mu sticanje novca nije bio motiv za ulazak u politiku.

U parlamentu je poznat kao jedan od najoštrijih kritičara režima Milorada Dodika, a zbog toga je redovno snosio posledice. Bivao je i hapšen, a i fizički napadan zbog svog političkog delovanja.

Kako se to obično i očekuje od autoritarnog režima, Stanivuković je dobijao nadimke „mladi tajkun“, „državni neprijatelj“.

– Biti „državni neprijatelj“ u Republici Srpskoj Milorada Dodika, znači biti prijatelj građana, prijatelj naroda, prijatelj svakog čoveka – rekao je Draško Stanivuković jednom prilikom.

Kako je vreme odmicalo, on je sticao sve više i više simpatija među ljudima sa druge strane Drine, a građani su ove godine pokazali na izborima šta misle o Dodiku, a šta o Drašku…

(Direktno.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here