Home AKTUELNO NOVI ŠOK U SAD: FBI OTKRIO VIŠE OD 100 KUTIJA SA NEBROJANIM...

NOVI ŠOK U SAD: FBI OTKRIO VIŠE OD 100 KUTIJA SA NEBROJANIM GLASAČKIM LISTIĆIMA! (VIDEO)

1064
0
SHARE

Francisko Rosado, novi predsednik komisije, rekao je da su kutije pronađene u zaštićenom trezoru i da je za to krivi nedovoljne finansije i mali broj osoblja u telu odgovornom za brojanje glasova.

Izborna komisija Portorika saopštila je u utorak da je otkrila više od 100 kutija sa nebrojanim glasačkim listićima nedelju dana nakon što su na toj teritoriji SAD održali opšte izbore, izazivajući kritike i prezir birača koji sada sumnjaju u valjanost ishoda.

Francisko Rosado, novi predsednik komisije, rekao je da su kutije pronađene u zaštićenom trezoru i da je za to krivi nedovoljne finansije i mali broj osoblja u telu odgovornom za brojanje glasova.

– Utvrdili smo, na našu žalost, neorganizovanost u rukovanju materijalom u trezorima – rekao je on na konferenciji za novinare.

„Nestalo. Loše organizovano. Moramo to priznati“.

Rosado je rekao da još ne zna koliko je ukupno glasova u više od 170 kutija, napominjući da su neki sadržali tri glasačka listića, a drugi 500 glasačkih listića.

Zvaničnici su u početku rekli da postoje 182 kutije, ali su kasnije revidirali broj.

– Svaki glas će biti prebrojan – rekao je. „Moram da kažem stanovnicima Portorika da veruju transparentnosti procesa.“

Otkriće je najnoviji pogrešan korak komisije koja je u avgustu toliko loše upropastila predizborne ostrva da je održan drugi krug glasanja, situacija bez presedana koja je dovela do toga da je prethodni predsednik komisije mesec dana kasnije podneo ostavku.

Tada je komisija kritikovana zbog rekorda četiri dana nakon 3. novembra za finaliziranje prebrojavanja gotovo svih glasova, da bi u utorak objavili da su otkrili još aktovki. Tradicionalno, komisija objavljuje konačna brojanja glasova u noći izbora.

Roberto Ivan Aponte, izborni poverenik Stranke nezavisnosti Portorika, rekao je u telefonskom intervjuu da očekuje da će svi glasovi u novootkrivenim kutijama biti prebrojani najkasnije do četvrtka.

Rekao je da bi ti glasovi mogli uticati na rase poput one za gradonačelnika Culebre, popularnog turističkog ostrva istočno od Portorika.

Prema preliminarnim rezultatima, izabrani gradonačelnik pobedio je sa samo dva glasa.

Aponte i drugi zvaničnici za tekuće probleme krive novi zakon koji je guverner Vanda Vaskuez odobrila je u junu samo dva meseca pre izbora, što je dovelo do nekoliko promena, uključujući ublažavanje ograničenja za odsustvo i prevremeno glasanje i ukidanje odeljenja i visokih pozicija u izbornoj komisiji, što je dovelo do odlaska dugogodišnjih zvaničnika.

Ove godine Portoriko je dobio više od 220.000 glasova u odsustvu i privremenih glasova, što je rekord za zvaničnike koji su bili preplavljeni papirologijom.

Aponte je upozorio da tekući problemi komisije seju sumnju među glasače.

– Nakon ovih izbora, mora se ozbiljno proceniti kako će se postupati s tim glasovima – rekao je, misleći na glasanje u odsustvu i prevremeni glas.

(Mediji)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here