Home AKTUELNO NEVIĐENA IZDAJA- Porfirije: Priznajemo autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve

NEVIĐENA IZDAJA- Porfirije: Priznajemo autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve

454
0
SHARE

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije danas je, na zajedničkoj liturgiji SPC i Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije u Skoplju, priznao autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve.

On je u svom govoru rekao da će, nakon kompletiranja pravnih dokumenata, biti pripremljen zvanični akt i obaveštene sve ostale pravoslavne kanonske crkve, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Patrijarh Porfirije očekuje da sve pomesne crkve prihvate autokefalni status Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

„Braćo i sestre, sigurni smo da će i druge pomesne crkve dočekati autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije“, rekao je patrijarh Porfirije.

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan zahvalio je članovima Svetog arhijerejskog sinoda SPC na priznanju autokefalnosti MPC.

Današnja zajednička liturgija u Skoplju nastavak je otopljavanja odnosa dve crkve, započetog zajedničkom liturgijom u četvrtak prošle nedelje u hramu Sv. Save u Beogradu.

Obe zemlje i dva crkvena naroda označili su ovu liturgiju kao istorijski čin, čime je potvrđeno prevazilaženje 55. godišnjeg raskola između SPC i MPC Ohridske arhiepiskopije i obnavljanje kanonskog i evharistijskog opštenja.

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala za kanonsku Ohridsku arhiepiskopiju, podseća RSE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here