Home AKTUELNO NЕMАČKА UVОDI RЕSTRIKTIVNЕ MЕRЕ „KАKVЕ NISU VIĐЕNЕ U ISTОRIЈI DRŽАVЕ“

NЕMАČKА UVОDI RЕSTRIKTIVNЕ MЕRЕ „KАKVЕ NISU VIĐЕNЕ U ISTОRIЈI DRŽАVЕ“

1246
0
SHARE

Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer upozorio je da je situacija u vezi sa pandemijom korona virusa izuzetno ozbiljna i istakao da je situacija u toj zemlji na ivici da izmakne kontroli i najavio uvođenje drastičnih mera od srede.

„Virus je i dalje veoma prisutan. Zato ćemo od srede uvesti restriktivne mere kakve nisu viđene u istoriji naše federalne države. Situacija je veoma ozbiljna. Suočeni smo sa pandemijom koja izmiče kontroli i koja sedmično odnosi hiljade života. Zato nema načina da izbegnemo uvođenje drastičnih mera“, rekao je Štajnmajer u video poruci kojom se obratio nemačkom narodu, prenosi agencija AP.

Štajnmajer je apelovao na sugrađane da ulože dodatne napore i tako pomognu da se te nove restriktivne mere sprovedu.

„Pandemija traje skoro godinu dana, a sada je najvažnije da očuvamo zdravlje i živote ljudi. Proteklih meseci smo prevalili dug put, nastavimo do kraja zajedno i brinući jedni o drugima. Uveren sam da nam pandemija ne može oduzeti budućnost. Prevazići ćemo ovu krizu,“ poručio je Štajnmajer i apelovao na građane da izbegavaju panično božićno kupovanje u poslednjem trenutku

U Nemačkoj se od srede uvode dodatne, strože mere zatvaranja koje uključuju zatvaranje škola i najvećeg dela maloprodaje

“Mi smo jednostavno prisiljeni nešto da preduzmemo”, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel nakon vanrednog sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada u nedelju.

Ona je objasnila da dosadašnje mere delimičnog zatvaranja nisu donele željene rezultate pa je stoga potrebno uvođenje novih mera. Nakratko je zaustavljen eksponencijalni rast broja novozaraženih, ali sada beležimo ponovni rast broja zaraženih”, rekla je Merkel.

Premijer savezne pokrajine Bavarske Markus Soder je rekao da me mora izbeći kolaps zdravstveog siszema. “Korona se otela kontroli. Zato više ne možemo ostati pri delimičnim merama”, rekao je oni dodao da od srede važi pravilo “zatvaranje za sve”.

“Filozofija glasi: ostanite kod kuće”, rekao je Soder.

(Jutarnji list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here