Home AKTUELNO NAUČNICI PREDVIĐAJU KATASTROFU U KALIFORNIJI: PRETE MEGA-POPLAVE, PUCANJA VELIKIH BRANA I 400.000...

NAUČNICI PREDVIĐAJU KATASTROFU U KALIFORNIJI: PRETE MEGA-POPLAVE, PUCANJA VELIKIH BRANA I 400.000 ŽRTAVA!

569
0
SHARE

Američki naučnici predviđaju da će Kaliforniju krilikom naredne sezone kiša pogoditi mega-oluja koja će trajati danima i izazvati mega-poplave čije posledice će biti strašnije od zemljotresa i šumskih požara sa kojima se ta država SAD nosi otkad postoji.

Njihove prognoze preneo je i tvlekanal  ABC News. Ovako:

„Zamislite da se Kalifornija sa početkom kišne sezone 2020. godine  čitav mesec nađe pod pljuskovima i da tako bude na čitavoj zapadnoj obali. To bi joj donelo od tri do šest metara padavina i sa tom količinom vode bi se suočio svaki od njenih najvećih gradova  -San Francisko, Los Anđeles, San Dijego i Sakramento. Pojavila bi se opasna klizišta,  bile probijene velike brane i uništena poljoprivreda“.

ABC News je preneo i ove reči seizmologa Lusi Džons: „Ovo možda nekima izgleda  kao prizor iz filmova katastrofe, ali takva oluja nije samo moguća, već se već i dogodila u zimu 1861.-1862. Tada je četvrtina kuća u Kaliforniji bila poplavljena, a trećina oporezivog zemljišta uništena, što je državu dovelo do bankrotstva“.

A klimatolog Danijel Svejn podsetio da je tada administracija Kalifornije morala da bude privremeno premeštena iz Sakramenta, da se u Centralnoj dolini bilo pojavilo celo more široko 65 km i dugačko 240 km. Takođe: da je Kalifornija tada izgubila 1% stanovništva od ukupno 400.000.

Džons i Svejn upozoravaju da se sada sve može ponoviti: da kiša može neprekidno padati duže od tri nedelje i prouzrokovati bilion dolara štete.

Po njihovom mišljenju, mega-oluja je neizbežna, a Kaliformija će morati da evakuiše  najmanje milion i po stanovnika.

Naveli su da je Kalifornija tokom proteklih 1.800 godina doživela najmanje šest mega-poplava gorih od pomenute prirodne katastrofe 1861-1862.

Ako bi opet stradalo 1% stanovništva – broj žrtava bi bio oko 400 hiljada ljudi, što bi bila najveća prirodna katastrofa u istoriji SAD.

Kaliforniju su i ove godine zahvatili požari zbog kojih je svoje kuće moralo da napusti više od 100 hiljada ljudi.

(Fakti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here