Home AKTUELNO NAORUŽANE ALBANSKE BANDE U OPŠTINI KURŠUMLIJA: MEŠTANI STRAHUJU ZA BEZBEDNOST

NAORUŽANE ALBANSKE BANDE U OPŠTINI KURŠUMLIJA: MEŠTANI STRAHUJU ZA BEZBEDNOST

597
0
SHARE

U Srbiji godišnje nestane stotine hiljada hektara šuma. U opštini Kuršumlija, oko administrativne linije, zbog upada naoružanih bandi šumokradica sa kosovske strane, malobrojni meštani koji su tu ostali svakodnevno strahuju za svoju bezbednost, prenosi Euronjuz.

„Ovaj deo ovde je administrativna linija sa kosovskom opštinom Podujevo. Ranije je bilo obraslo stoletnom bukovom šumom, sad je ostalo trnje. Njihov stražar bude na brdu, tu smo par puta zaticali vatru, on tu stražari, prati put gore i dole. Državno su očistili sve, sad seku naše privatne zabrane“, kaže za Euronjuz Srbija Uroš Eraković iz sela Rastelica, Opština Kuršumlija.

U šumama na svakom koraku jasni tragovi da su ovde bile šumokradice. Albanci sa Kosova godinama upadaju i seku najkvalitetniju šumu oko administrativne linije.

Duž administrativne linije, u dužini od oko 100 kilometara, hiljade i hiljade hektara posečene šume. Šteta je milionska, ekološka šteta neprocenjiva. Dolaze, kažu meštani, potpuno opremljeni, sa dobrom mehanizacijom i ništa ne prepuštaju slučaju.

„Postave ovako, obale dva, tri trupca da ne mogu da prođu vojska i policija, pošto je ovo jedini put koji vodi do administrativne linije. Policija parkira vozilo ovde, kao mi, pođe peške, oni otvaraju vatru na njih da bi mogli da se povuku narednih šest kilometara ka administrativnoj liniji“, kaže za Miloš Todorović, iz sela Baćoglava.

Od 1999. godine, oko administrativne linije poginulo je osmoro civila i policajaca. Samo tokom prošle godine, u Kopnenoj zoni bezbednosti, prema zvaničnim podacima, bilo je 56 organizovanih upada šumokradica. Poslednji krajem januara, kada je u krađu krenulo više od 40 ljudi sa 11 traktora.

„Ovde je došla policija i zatekla ih kako seku šumu, počeli su da pucaju na policiju iz automatskog oružja, policija je uzvratila. Prošli su odavde do te međe, mi je zovemo granica, odavde do tamo ima oko četiri kilometra i uspeli su da pobegnu sa tih 11 traktora“, objašnjava Eraković.

„Nekada su imali strah od policije i vojske da im ne oduzmu traktor. Sad više nemaju, ulaze i do pet kilometara u našu teritoriju, kradu danju, noću“, dodaje Todorović.

Zbog ugrožene bezbednosti, u kuršumlijskim selima duž administrativne linije, meštana skoro da nema. Osim šuma, opljačkane su i mnoge kuće. Oni retki koji su ovde ostali, teško, čak i anonimno, pristaju da govore o tome.

„Došli su nam blizu, oko kuća, život nam nikako nije bezbedan. Bojimo se, zaključavamo. Takav je naš život, vrlo težak“, rekao je jedan meštanin sela koji je želeo da ostane anoniman.

On je zamolio nadležne da im pomognu, te dodaje da kada bi tu bili vojska i policija, „taj problem bi se rešio“.

„Razbio je nogom vrata, izvalio, ušli su, ispreturali sve, sišli u podrum, pokrali alat,

testeru, trimer, to što su našli. Istog dana su opljačkali kuću stričevima i još jednu preko brda“, dodaje Eraković.

Todorović kaže i da traže zaštitu kako bi tu gde jesu mogli normalno da žive.

„A mi ne možemo da živimo normalno“, dodao je.

U opštini Kuršumlija kažu da su nadležnima uputili apel da se u ovom reonu poveća broj vojnika i policajaca. Posle poslednjeg incidenta, ministar policije rekao je da će srpske snage bezbednosti učiniti sve da sačuvaju mir i zaštite ljude i imovinu u Kopnenoj zoni bezbednosti, ali i da od Kfora očekuje da izvršava svoj zadatak i preuzme odgovornost za bezbednost na administrativnoj liniji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here