Home AKTUELNO MISTERIOZNA BOLEST SVE BLIŽA SRBIJI: INFEKTOLOG OBJASNIO ZAŠTO SU DECA NA UDARU...

MISTERIOZNA BOLEST SVE BLIŽA SRBIJI: INFEKTOLOG OBJASNIO ZAŠTO SU DECA NA UDARU I KOJI SU SIMPTOMI

585
0
SHARE

Opasni akutni hepatitis nepoznatog porekla koji napada decu vrtoglavo se širi evropskim zemljama i sve je bliži Srbiji.

Reč je o misterioznoj bolesti jetre koja pogađa malu decu i školarce, a prof. dr Darko Nožić i Žarko Ranković su gostujući u Jutarnjem programu Kurir televizije objasnili zbog čega su deca na udaru virusa i koji su to najčešći simptomi.

„Ovo je misteriozno, ne zna se šta je još uvek u pitanju. Hepatitisi se obeležavaju abecednim redom sa A,B,C,D a ovo bi bilo nešto drugačije. Kako nastaje i sa čim je povezano još uvek ne znamo, očekujemo da se sekvencira virus. Simptomi akutnih hepatitisa su slični, mučnina, povećana temperatura i žutica je ono što je karakteristično“, rekao je dr Nožić.

Na pitanje voditelja Gorana Anđelkovića i Olje Lazarević zbog čega su deca ugroženija od odraslih, dr Nožić je objasnio da je to karakteristično za adenoviruse.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

„Ako bi ovo bio adenovirus, oni su mnogo češći kod dece. Roditelji su tokom života verovatno više puta bili u kontaktu sa virusom i stekli su imunitet, deci je ovo verovatno prvi put da se susreću sa virusom i automatski predstavljaju grupu koja se najčešće razboljeva. Ipak je ovo zabrinjavajuće, u jednom slučaju je rađena i transplatacija jetre“, rekao je prof. dr Nožić.

Bivši direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Niš prof. dr Žarko Ranković smatra da treba vremena da naučnici sekvenciraju virus.

„To su virusi koji primarno napadaju jetru, širok je dijapazon okidača koji mogu da izazovu oboljenje. Vreme će pokazati šta je prouzrokovalo ovaj virus, akutni hepatitis se često naziva bolešću prljavih ruku.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Trebaće vremena da naučnici sekvenciraju virus. Kada se bude saznalo o kom se virusu radi, tad ćemo utvrditi puteve prenošenja. Pročitao sam da je taj adenovirus 41 pronađen kod deteta koji ima autoimunu bolest. Trebamo biti oprezni i pratiti simptome“, rekao je Ranković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here