Home AKTUELNO МАSKЕ ОBАVЕZNЕ I ZА DЕCU: VLАDА USVОЈILА URЕDBU- DЕТАLjNО ОBЈАŠNјЕNЕ NОVЕ МЕRЕ..

МАSKЕ ОBАVЕZNЕ I ZА DЕCU: VLАDА USVОЈILА URЕDBU- DЕТАLjNО ОBЈАŠNјЕNЕ NОVЕ МЕRЕ..

755
0
SHARE

U Službenom glasniku Srbije juče je objavljena najnovija vladina Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, u kojoj su detaljno navedene najnovije mere koje stupaju na snagu u nedelju, pojedine koje važe odavno, ali i neke koje su unele zabunu.

U najnovijoj Uredbi koja je juče usvojena na sednici Vlade Srbije do detalja je objašnjena nova mera vezana za PCR test i ulazak u Srbiju, koja stupa na snagu u nedelju, 20. decembra

Ono što se ovde takođe navodi, jeste da i da su deca starija od četiri godine dužna da nose zaštinte maske, mera o kojoj se u poslednje vreme uopšte nije govorilo niti raspravljalo u javnosti.

Ulazak u Srbiju, PCR test, karantin

U članu 4. detaljno je ojašnjena najnovija odluka Vlade Srbije vezana za ulazak stranih državljana i naših ljudi koji žive u inostranstvu.

U Uredbi se navodi:

Strancima je ulazak u Republiku Srbiju dozvoljen samo ako poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Republiku Srbiju.

Putnici treba da se testiraju pre putovanja, ne prilikom dolaska u Republiku Srbiju. U Srbiju ne mogu ući ukoliko nisu testirani i ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova i moraju se vratiti u zemlju iz koje dolaze.

Ukoliko postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti (kašnjenje/odlaganje leta, polaska autobusa, voza i sl.), onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju.

Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, kao i članovima diplomatsko-konzularnog osoblja i članovima njihovih porodica, pri ulasku u Republiku Srbiju, a koji ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Srbiju, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, određuje se mera karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana.

Mera iz stava 2. ovog člana prestaje da važi ako lice kome je određena u periodu trajanja mere dobije negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 izdat od strane referentne laboratorije.

Kako se navodi u članu 5. ove Uredbe, na ulazu u Srbiju, na vidnim mestima na graničnim prelazima radi upoznavanja svih lica koja prelaze državnu granicu, postavlja se pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje o merama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, a prilikom pasoške kontrole mogu biti uručivana i druga pisana obaveštenja u formi zdravstvenog upozorenja.

Ono što se u uredbi takođe spominje i što je zbunulo mnoge, jeste član koji se vezuje za decu i nošenje maski, tema o kojoj se poslednjih meseci uopšte nije raspravljalo.

Deca starija od 4 godine obavezne da nose maske

Naime, u članu 6 naode se dobro poznata pravila vezana za to gde je maska obavezna, ali se dodaje i ovo:

“Roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji, dužni su da obezbede da deca starija od 4 godine nose zaštitnu masku u slučajevima iz st. 1–3. ovog člana (u zatvorenom prostoru i napolju kada nije moguće obezediti distancu veću od dva metra).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here