Home AKTUELNO Malo je falilo da bolnica „Sveti Sava“ odleti u vazduh! Nevena otkrila...

Malo je falilo da bolnica „Sveti Sava“ odleti u vazduh! Nevena otkrila detalje

277
0
SHARE

Požar koji je 24. oktobra izbio u Specijalnoj bolnici za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava”, na sreću je brzo ugašen, a još brže “zataškan”.

Posledica ovog incidenta mogla je biti katastrofa, tačnije eksplozija helijumskih boca koje bi celu ustanovu digle u vazduh, da troje zaposlenih nije na vreme zaustavilo širenje vatrene stijihe.

Incident je, prema rečima zaposlenih, posledica višegodišnje nebrige, tačnije neodržavanja sobe tehnike, u kojoj su medicinski aparati za hlađenje magnetne rezonance (MR), kojom je u vreme izbijanja požara rađeno snimanje jednog pacijenta. Na problem sa strujom tehničari su upozoravali više od godinu dana, ali ih niko iz uprave „nije čuo“.

Dva tehničara i jedna medicinska sestra prebačeni su tog dana na Vojnomedicinsku akademiju (VMA), nakon što su se u sobi tehnike u borbi sa vatrom i u misiji spašavanja pacijenta, koji je u to vreme, prema saznanjima Nova.rs, bio u kapsuli magnetne rezonance, nagutali dima.

“Htela sam da tužim bolnicu, ali odustala sam, ne vredi boriti se sa vetrenjačama, samo ću izgubiti živce, a tog dana mogla sam da poginem. Koleginica koja je sa pacijentom bila u prostoriji, gde je magnetna rezonanca, osetila je miris paljevine.

Otrčala je do tehničke sobe gde se nalazi konzola MR, kako mi zovemo taj uređaj, a odmah za njom smo otišli kolega i ja. Kad je otvorila vrata, vatra je buknula. Uhvatila nas je panika, ali znali smo da moramo nekako da ugasimo vatru, jer je postojala realna opasnost da uhvati boce sa tečnim helijumom, koje se takođe nalaze u sobi tehnike MR, a koje su pod pritiskom i mogle su lako da eksplodiraju i možda dignu celu bolnicu u vazduh.

Kolega je uzeo protivpožarni (PP) aparat, ali bio je neispravan, zatim je uzeo drugi aparat, i taj je bio neispravan. Kako na našem odeljenju nije više bilo PP aparata, koleginica je potrčala niz stepenice prema prijemnoj ambulanti, vičući ‘Upomoć požar!’. Vatru smo pokušali da obuzdamo nekim ćebetom koje smo našli, jer u tom trenutku nismo imali čime drugim.

Nedugo zatim, došlo je još kolega, sa drugih odeljenja, noseći PP aparate, koje su pokupili usput. Dok smo bili zauzeti gašenjem požara, gospođa koja je došla u pratnji pacijenta, koji je čekao snimanje, pozvala je vatrogasce.

Oni su stigli nakon desetak minuta, a do njihovog dolaska nekako smo uspeli da ugasimo vatru“, priča za Nova.rs Nevena Maksimović, medicinska sestra u bolnici “Sveti Sava”, koja je posle požara, uz još dvoje medicinskih tehničara zbrinuta na VMA.

U vreme požara, na odeljenju, nalazilo se troje pacijenata, od kojih dvoje nepokretnih, u kolicima.

“Jedan pacijent je u trenutku požara bio na snimanju magnetom, dok su dva pacijenta čekala ispred. Kada smo osetili dim i videli vatru, kolege sa odeljenja su evakuisale pacijente, dok smo je mi gasili.

Najveći problem je što već više od godinu dana upozoravamo nadležne iz bolnice da postoji opasnost da se ovako nešto dogodi.

MR se već duže vreme pregreva, iskače sklopka po više puta dnevno, usled čega aparat staje sa radom. Međutim, šef tehničke službe, se našem glavnom tehničaru smejao u lice, kada mu je ovaj rekao šta može da se desi, ako se pod hitno nešto ne preduzme po pitanju instalacija i klima uređaja, u toj sobi, a evo sad ni da se izvini”, kaže Nevena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here