Home AKTUELNO Majkrosoft: Rusi hakovali satelitske sisteme Ukrajine, energetiku i infrastrukturu

Majkrosoft: Rusi hakovali satelitske sisteme Ukrajine, energetiku i infrastrukturu

328
0
SHARE

Majkrosoft je objavio izveštaj u kojem navodi da je Rusija hakovala ukrajinske satelitske sisteme, energetske kompanije i drugu kritičnu infrastrukturu.

Ruska vlada koordiniše sajber napade na ukrajinsku kritičnu infrastrukturu sa raketnim i drugim fizičkim udarima dok se ruske trupe povlače iz ranije okupiranih područja Ukrajine, navodi Majkrosoft u izveštaju objavljenom u subotu.

Kremlj bi mogao da pokuša da proširi sajber napade na susede Ukrajine koji podržavaju Ukrajinu u pokušaju da poremeti vojne i humanitarne lance snabdevanja i oslabi podršku evropskog stanovništva Kijevu, navodi se u izveštaju.

Širenje bojnog polja

Majkrosoft je u novembru okrivio Rusiju za oktobarske napade na infrastrukturne kompanije u Ukrajini i Poljskoj sa ciljem da napadnu kompanije uključene u pružanje vojne i humanitarne pomoći Ukrajini.

Sada, tehnološki gigant kaže da bi kampanja mogla biti „predznak da Rusija dalje širi sajber napade van granica Ukrajine“, sa fokusom na „zemlje i kompanije koje obezbeđuju Ukrajini vitalne lance snabdevanja pomoći i oružja ove zime“.

Oktobarski napadi su imali ograničen uspeh Majkrosoft je rekao da su lokalni branioci i njegovi stručnjaci „pomogli da se obuzda uticaj napada na manje od 20 odsto mreže jedne ciljane organizacije“, ali Majkrosoft ocenjuje da su ruski hakeri „gotovo sigurno prikupili obaveštajne podatke o rutama snabdevanja i logističkim operacijama to bi moglo olakšati buduće napade.“

Cepanje alijanse

Rusija će verovatno proširiti svoju upotrebu operacija uticaja kako bi „smanjila podršku odbrani Ukrajine“ iskorišćavanjem tenzija u Evropi oko cena i nestašice energenata,

navodi se u izveštaju, u kojem se navodi da ruske propagandne kuće stalno promovišu evropske proteste zbog pitanja kao što je inflacija. Rusija bi takođe mogla da pokuša da izazove ogorčenost protiv migranata jer sve više ljudi beži iz Ukrajine zbog nestanka struje.

Rakete i zlonamerni softver

Majkrosoft je primetio ruske sajber napade koji ciljaju na iste sektore kao i nedavne raketne baraže Moskve u odmazdi na ukrajinske teritorijalne dobitke.

Pored toga, u izveštaju se kaže da su destruktivni sajber-napadi skočili u oktobru posle

dva relativno mirna meseca, sa napadima malvera brisanjem – koji su imali za cilj da izbrišu čvrste diskove i otežu oporavak – na energetsku, vodenu i transportnu infrastrukturu paralelno sa kopnenom protivofanzivom Ukrajine.

Pedeset pet odsto Od otprilike 50 organizacija pogođenih ruskim napadima brisačima od februara, kompanije su kritične infrastrukture, piše pomenuta kompanija.

Saveznici na oprezu

Majkrosoft nije sam u praćenju ovih pretnji. NATO takođe pomno prati dešavanja u Ukrajini, a alijansa je takođe videla dokaze da Rusija koordinira fizičke udare sa sajber napadima.

„Videli smo da je sajber korišćen pre nego što je stvarni napad počeo, na primer kroz uništavanje vladinih veb stranica i širenje dezinformacija u pokušaju da se uplaši stanovništvo“, rekao je novinarima Dejvid van Vil, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za nove bezbednosne izazove tokom virtuelnog brifinga.

On je dodao da je NATO takođe pratio upotrebu „deepfake-a“, uključujući izmišljene video snimke ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji govori trupama da se predaju.

„Videli smo da se sajber koristi zajedno sa kinetičkim napadima, tako da, dok je vojna infrastruktura fizički pogođena, takođe je pogođena sajber napadima“, primetio je van Vil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here