Home AKTUELNO LUKAŠENKO OBJAVIO: POČINJE RADIKALIZACIJA PROTESTA U BELORUSIJI!

LUKAŠENKO OBJAVIO: POČINJE RADIKALIZACIJA PROTESTA U BELORUSIJI!

371
0
SHARE

Predsednik Belorusiji Aleksandar Lukašenko saopštio je da iz inostranstva stižu pozivi na radikalizaciju demonstracija u republici i obećao da će suzbiti takve pokušaje.

„Promenjeni su režiseri iz inostranstva. Neki kanali, koji su ranije predvodili proteste u Minsku su odustali od toga. Pojavile su se radikalnije struje, kao što je BIPOL (opozicioni, bivši službenici beloruskih snaga bezbednosti koji se nalaze u inostranstvu), 10-15 bivših navodno vojnih lica, teško je, naravno, nazvati ih vojnim osobljem. Vidite te pozive na radikalizaciju“, rekao je Lukašenko sa sastanku na temu stanja društveno-političke situacije u zemlji.

Prema rečima Lukašenka, razne snage, „pre svega spolja“, žele eskalaciju situacije u republici.

Lukašenko je naveo, da je potrebno „ozbiljno raditi sa onima, koji se late oružja, koji donose eksploziv i pokušavaju da ga aktiviraju u kontejnerima ili u aparatima za gašenje požara. Sa njima nećemo razgovarati i da brojimo do tri. Sa većinom ćemo razgovarati, a da li će nas shvatiti ili čuti, to je već njihov problem. Ali mi ćemo sa njima razgovarati“.

Lukašenko je naložio da se nagrade milicioneri, koji su pomogli u sprečavanju terorističkih napada u zemlji: „Svaka im čast. Razotkrili su još jedan teroristički napad. Sve, koji su učestvovali u operaciji treba nominovati za državne nagrade“.

Govoreći o perspektivama i prognozama razvoja situacije, predsednik Belorusije je obratio pažnju na važnost osiguranja ekonomske bezbednosti zemlje.

„Ne živimo u zatvorenom svetu. I svoju unutrašnju i ekonomsku bezbednost moramo osigurati sami. Nemamo na koga da se oslonimo“, podvukao je Lukašenko.

Pres služba Ministarstva spoljnih poslova je 26. marta saopštila, da je beloruska milicija sprečila dva teroristička napada, koja je stanovnik Pinske (Brestovske oblasti) planirao da izvede u Minsku i u jednoj od vojnih jedinica Minske oblasti.

Podsetimo, masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova.

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here