Home AKTUELNO Lavrov: Odnosa između Rusije i Zapada kakvi su bili ranije – više...

Lavrov: Odnosa između Rusije i Zapada kakvi su bili ranije – više neće biti

381
0
SHARE

Raniji odnosi Rusije i Zapada neće se vratiti, neće biti obnovljeni, izjavio je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Na pres-konferenciji posvećenoj evropskoj bezbednosti, na tu temu je dodatno rekao:

„Ako i kada, u nekom trenutku, naši zapadni susedi i bivši partneri odjednom ponovo postanu zainteresovani da nekako obnove zajednički rad na evropskoj bezbednosti – neka znaju da obnove odnosa neće biti. Jer, `restauracija odnosa` bi značila vraćanje onome što je bilo pre, a toga neće biti“.

Ruski ministar je ukazao da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini:

„Ne samo da snabdevaju Kijev oružjem, već i obučavaju ukrajinsko vojno osoblje u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama“.

Upitan o udarima na infrastrukturu Ukrajine, Lavrov je istakao da ruska vojska

onesposobljava one energetske objekte koji omogućavaju zapadnim zemljama da „pumpaju Ukrajinu smrtonosnim oružjem za ubijanje Rusa“.

Naglasio je pritom da Rusija u Ukrajini sprovodi operaciju zaštite svojih legitimnih interesa u skladu sa međunarodnim pravom, a ne po američkim pravilima.

U nastavku je rekao: „Moskva ne odbija kontakte sa Vašingtonom, ali odatle još ne dolaze značajne ideje. Uostalom, predsednik Putin razgovara telefonski bez vremenskog ograničenja sa svakim ko zatraži razgovor.

Međutim, kontakti između predstavnika Rusije i Sjedinjenih Država ponekad prestaju da budu tajni krivicom Vašingtona. Primera radi, američke kolege su predložile sastanak Bila Bernsa i Sergeja Nariškina. Složili smo se.

Amerikanci su nam deset puta rekli da taj susret treba da bude apsolutno poverljiv kanal, da o njemu ne treba bjavljivati ništa… Ali, čim su Berns i Nariškin stigli u Ankaru, odmah je procurilo. Ne znam odakle – iz Bele kuće ili iz Stejt departmana, ali – procurilo je“.

Govoreći o trenutnom stanju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Lavrov je istakao da bi ona mogla da postane žrtva zapadne politike:

„Zapad radi upravo ono protiv čega je stvoren OEBS – kopa linije podele. A gde se kopa – neko može da bude i sahranjen. Bojim se da se to radi specijalno za OEBS koji je stvoren da smiri odnose između Istoka i Zapada, ali je to sprečio kurs Zapada na dominaciju“.

U poljskom gradu Lođu je otvoren dvodnevni sastanak Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a. Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da dozvoli Lavrovu da učestvuje.

Ministarstvo inostranih poslova RF je tu odluku nazvalo „nezapamćenom i provokativnom“.

Lavrov je posebno poručio Zapadu: «Rusku kulturu je nemoguće ukinuti. Ona nije u vlasti nikakvog Borela i ostalih evrobirokrata koji nastoje da podstiču rusofobska raspoloženja“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here