Home AKTUELNO KISINDŽЕR: ОDNОSI KINЕ I SАD PRETE DА PRЕĐU U VОЈNI SUKОB

KISINDŽЕR: ОDNОSI KINЕ I SАD PRETE DА PRЕĐU U VОЈNI SUKОB

406
0
SHARE

Amerika i Kina sada sve više naginju konfrontaciji i svoju diplomatiju provode na konfrontacijski način, upozorio Henri Kisindžer

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer upozorio je budućeg predsednika SAD Džoa Bajdena da bi njegova administracija trebalo brzo da krene u obnavljanje komunikacije sa zvaničnim Pekingom ili rizikuje da kriza preraste u vojni sukob.

Kisindžer je rekao da će danas dostupne vojne tehnologije takvu krizu učiniti još težom za kontrolu od one iz ranijih razdoblja.

„Ako ne bude neke osnove za neku zajedničku akciju, svet će zapasti u katastrofu uporedivu sa Prvim svetskim ratom“, rekao je Kisindžer tokom uvodne sesije Blumbergovog foruma o novoj ekonomiji.

„Amerika i Kina sada sve više naginju konfrontaciji i svoju diplomatiju provode na konfrontacijski način. Opasnost je da će se dogoditi neka kriza koja će preći retoriku u stvarni vojni sukob“, rekao je 97-godišnji Kisindžer.

Diplomata koji je trasirao put za istorijsko putovanje Ričarda Niksona u Kinu 1972. godine, rekao je da se nada da će zajednička pretnja pandemije kovida 19 pružiti otvor za političke diskusije između dve zemlje kada Bajden preuzme dužnost 20. januara.

„Ako na kovid možete gledati kao na upozorenje, u smislu da se u praksi svaka zemlja njime bavi uglavnom autonomno, ali njegovo dugoročno rešenje mora biti na nekoj globalnoj osnovi“, rekao je Kisindžer.

Američko-kineski odnosi su na najnižem nivou u poslednjih nekoliko decenija, uprkos tome što su dve strane početkom godine postigle trgovinski sporazum prve faze.

Posle izbijanja pandemije korona virusa, koja je započela u kineskom gradu Vuhanu, predsednik SAD Donald Tramp optužio je Kinu za širenje virusa i broj umrlih u SAD, preneo je RTS.

(Sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here