Home AKTUELNO INFLATORNI UDAR U HRVATSKOJ! Crni istorijski rekord u komšiluku, talas će se...

INFLATORNI UDAR U HRVATSKOJ! Crni istorijski rekord u komšiluku, talas će se teško zaustaviti, cene i dalje rastu…

441
0
SHARE

Cene dobara i usluga za ličnu potrošnju u maju ove godine porasle su u odnosu na isti mesec 2021. godine za 10.8 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS), što je nova najviša stopa inflacije otkako DZS vodi podatke.

Inflacija je u maju nastavila ubrzavanje, a do danas objavljenih podataka, najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj zabeležena je prošlog meseca, kada je iznosila 9,4 posto. Pre aprila 2022., inflacija je najviša bila u julu 2008. godine, kada je iznosila 8,4 posto.

Inače, u martu rast inflacije na godišnjem nivou iznosio je 7,3 posto, u februaru 6,3 posto, u januaru 5,7 posto, u decembru 2021. godine 5,5 posto, novembru 4,8 posto, oktobru 3,8 posto, a septembru prošle godine 3,3 posto, dok je prvi snažniji porast stope inflacije zabeležen prošlog aprila za 2,1 posto.

Cene dobara i usluga za ličnu potrošnju, merene indeksom potrošačkih cena, porasle su i na mesečnom nivou i u maju su bile u projeku više za 1,4 posto u odnosu na aprila, dok su cene u godišnjem proseku bile više za 5,4 posto, stoji u DZS-ovom izveštaju.

Na godišnjem nivou porasle su gotovo sve kategorije, a najviše cene prvoza, za 19 posto.

S 15,2 posto rasta slede hrana i bezalkoholna pića, restorani i hoteli s 12,1 posto, potom kategorija pokućstva, opreme za kuću i redovno održavanje domaćinstva, koja beleži skok od 11,7 posto, pa kategorija stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva, s rastom od 9,2 posto.

Nadalje, cene odeće i obuće porasle su za 8,9 posto, rekreacije i kulture za 6,6 posto, u kategoriji raznih dobara i usluga za 6,2 posto, dok, na primer, alkoholna pića i duvan beleže rast od 1,4 posto.

Jedini pad cena na godišnjem nivou beleže komunikacije, za 0,4 posto.

Na mesečnom nivou, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u proseku takođe porasle cene prevoza, za tri posto, zatim hrane i bezalkoholnih pića, za 2,1 posto, pokućstva, opreme za kuću i redovvno održavanje domaćinstva, za 1,5 posto, rekreacije i kulture za 1,4, a odeće i obuće, pa restorana i hotela za po 1,1 posto.

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića, za 3,94 procentualna boda, potom u prevozu, za 2,80 bodova, stanovanju, vodi, električnoj energiji, gasu i ostalim gorivima, za 1,55 bodova.

Posmatrano prema posebnim grupama, najveći porast cena u prosjeku na godišnjem nivou ostvaren je u grupi Energija, za 21,5 posto, što je doprinos porastu od 3,61 procentualnog boda, navode iz DZS-a.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here