Home AKTUELNO HITNO UPOZORENJE DR NESTOROVIĆA!

HITNO UPOZORENJE DR NESTOROVIĆA!

1208
0
SHARE

Može li zagađen vazduh sistemski oštetiti ceo organizam?

– Kao posledica unošenja čestica aerozagađenja javlja se povećano stvaranje slobodnih radikala kiseonika a oni su osnovni faktor oštećenja naših tkiva i DNK.

Efekti aerozagađenja nisu ograničeni samo na disajne puteve već i na sve druge organe. Postoji jasna korelacija broja obolelih od karcinoma i stepena aerozagađenja, a slično je sa svim drugim bolestima.

Teški metali iz fosilnih goriva se deponuju trajno u oragnizmu i imaju brojne negativne posledice.

Šta je najbolja zaštita?

Specijalizovane maske N95 i N99 smanjuju količinu udahnutih čestica za 40 do 70 odsto, na gasove ne utiču sem ako imaju filter od aktivnog uglja, koji se mora povremeno menjati.

Hirurške i platnene maske su od male pomoći. Kvalitetni prečišćivači vazduha mogu biti od pomoći jer smanjuju broj čestica i gasova na niske vrednosti.

Posebno su dobri oni sa visokim vrednostima cirkulacije vazduha, jer omogućavaju da se posle provetravanja prostorija, vazduh profiltruje za oko šest do 10 minuta.

Ovo naročito važi sa stanove pored puta ili u centru grada.

Šta u ishrani treba koristiti kako bismo neutralisali otrove koje udišemo?

– Prirodni antioksidansi su najbolje rešenje: vitamin C, kvercetin iz crnog luka, resveratrol iz crnog vina… Antagonizuju oksidativne procese koji se ubrzavaju pod uticajem aerozagađenja.

Ishrana bogata voćem i povrćem ima odlične efekte na sve životne procese od starenja do učestalosti karcinoma i hroničnih bolesti.

Jednom ste govorili o korijanderu i njegovoj sposobnosti da kupi teške metale iz našeg organizma. Koja je to još preventiva kako bismo izbegli da nam deca završavaju na kortikosteroidnoj inhalacionoj terapiji?

– Korijander spada u jake antioksidanse jer poboljšava funkcionisanje imunog sistema i snižava šećer u krvi.

Sok od cvekle uklanja sve teške metale iz našeg organizma, a voda bogata silicijumom jedina može da ukloni aluminijum koga ima u izobilju u ambalaži i hrani.

Dodaje se da produži rok trajanja jer smanjuje procenat kiseline u proizvodi.

Koje je to vreme u kome je bezbedno da budemo napolju tokom perioda kada je vazduh zagađen?

– Najbolje je da se izlazi oko podneva i to posebno kad je prisutno strujanje vazduha jer vetar odnosi čestice i gasove.

Treba se šetati pored reka jer voda rastvara gasove iz aerozagađenja pa je njihova koncentracija na tim mestima manja.

(Kurir.rs/Blic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here