Home AKTUELNO HAOS U LONDONU: SUKOB ESKTREMNIH DESNIČARA I DEMONSTRANATA „ŽIVOTI CRNACA SU VAŽNI“

HAOS U LONDONU: SUKOB ESKTREMNIH DESNIČARA I DEMONSTRANATA „ŽIVOTI CRNACA SU VAŽNI“

929
0
SHARE

U Londonu je tokom demonstracija za zaštitu spomenika koji su na udaru antirasističkih protesta došlo do sukoba pripadnika ekstremno desničarskih grupa sa policijom.

Podsetimo, demonstranti su u protestima posle ubistva Džordža Flojda u Americi u Bristolu srušili i u reku Avon bacili spomenik trgovcu robljem Edvardu Kolstonu, a

pokrenula je inicijativu za uklanjanje i drugih spomenika koji, prema njihovom mišljenju, „slave ropstvo i rasizam“.

Radi se o spomenicima koji podsećaju na britansku kolonijalnu prošlost.

Zbog toga je grupa Engleza, predvođena ekstremnim desničarem i antiislamistom Tomijem Robinsonom, organizovala odbranu spomenika, koji su u međuvremenu, zaštićeni daskama.

Huligani gađaju policiju staklenim flašama i limenkama i uzvikuju „Engleska, Engleska“, a jednom novinaru su razbili nos!

„Imamo obaveštajne podatke da ekstremno desničarske grupe dolaze u London tobože da bi zaštitile statue, ali smatramo da bi statue mogle biti tačke na kojima će doći do

nasilja“, upozorio je ranije gradonačelnik Londona Sadik Kan u izjavi za Radio BBC.

On je takođe upozorio građanstvo da se ne pridružuje demonstracijama tokom pandemije koronavirusa jer, kako je rekao, postoje dokazi da su neki ljudi koji su prisustvovali demonstracijama u SAD usled toga zaraženi tim virusom.

Posle većinom mirnih demonstracija zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, spomenik Čerčilu prosle sedmice je išaran grafitima, što je osudio i premijer Boris Džonson.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here