Home AKTUELNO EPILOG „USKRŠNJEG DEBAKLA“: KRAJ ERE ANGELE MERKEL?!

EPILOG „USKRŠNJEG DEBAKLA“: KRAJ ERE ANGELE MERKEL?!

745
0
SHARE

Nemački političari imaju oprečna mišljenja o odluci nemačke kancelarke Angele Merkel da povuče oštra ograničenja u borbi protiv širenja virusa korona za vreme uskršnjih praznika.

Pojedini smatraju da je to veliki udarac za kancelarku i vladajuću stranku, dog drugi navode da je reč o moćnom i opravdanom potezu.

Merkelova nije imala drugog izbora do da promeni odluku nakon što se suočila s protestima javnosti, svojih političkih protivnika, pa čak i sopstvene stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), smatra Maksimilijan Krah, evroparlamentarac iz redova Alternative za Nemačku (AfD).

„Njena politika u vezi sa pandemijom je potpuno omanula. Zaključani smo od novembra, vakcinacija je na nivou trećeg sveta, a pokušaj da se zategnu uzde u takvoj situaciji sigurno će izazvati mnogo reakcija“, rekao je on za RT.

Krah je poslanike CDU opisao kao najpokornije u Bundestagu čak i kada protestuju protiv Merkelove.

„Sada smo u situaciji kada se većina udaljava od nje“, dodao je.

Zaokret Merkelove kada je reč o povlačenju odluke o pooštravanju mera za Uskrs i priznanje da je to samo njena greška, Krah vidi kao jasan znak kraja njene ere.

Prema njegovom mišljenju, pad uticaja Merkelove verovatno bi rezultirao gubitkom uticaja CDU u celini. Pored nekarakteristične promene mišljenja Merkelove, vladajuću

stranku potresao je i veliki skandal oko nabavke maski nakon što su dvojica njenih poslanika optuženi za malverzacije.

„Ne postoji čak ni garancija da će ova stranka ostati u vladi (nakon izbora 24. septembra). U Nemačkoj bi mogla da se formira vlada koju predvode Zeleni. Ako se kladite na budućnost CDU – veoma ste hrabri“, rekao je Krah.

Međutim, Martin Dolzer, poslanik stranke „Di linke“, tvrdi da se Merkelova pokazala u dobrom svetlu kao lider koji priznaje da greši.

„Ako pogrešite i potom priznate i ispravite grešku, prema mom mišljenju, to pokazuje određenu snagu“, naveo je.

Odustajanje od uskršnjih ograničenja bila je dobra stvar jer zatvaranje svega samo četiri-pet dana ne bi prekinulo lanac infekcije“, rekao je on za RT.

„Ne mislim da će u CDU nastati bilo kakav raskol zbog ovoga“, rekao je Dolzer, ali je priznao da ovo možda sugeriše da ne postoji strategija za borbu protiv kovida 19 u vladi sa Merkelovom na čelu, i da taj nedostatak može uticati na izbore.

Pojedini nemački poslanici tražili su glasanje o poverenju Merkelovoj zbog takozvanog uskršnjeg debakla, ali kancelarka je kasno u sredu rekla da neće pokrenuti glasanje, tvrdeći da ima punu podršku parlamenta.

„Danas sam tražila oproštaj zbog svoje greške. Mislim da je to u ovom trenutku bio pravi potez. Pored toga, imam podršku cele vlade i parlamenta”, izjavila je Merkelova, dodajući da će se umesto toga usredsrediti na kontrolu nad trećim talasom pandemije u zemlji.

(Sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here