Home AKTUELNO DRŽAVA SPREMILA NAMET VOZAČIMA OD 1.000 EVRA ZA VOZILA UVEZENA POSLE 1.03.2014!

DRŽAVA SPREMILA NAMET VOZAČIMA OD 1.000 EVRA ZA VOZILA UVEZENA POSLE 1.03.2014!

1406
0
SHARE

Neki stručnjaci smatraju da će najteže tehnički pregled proći starija vozila sa „evro 3“ i „evro 4“ standardom.

Vozila koja su uvezena u Srbiju posle 1. marta 2014. moraće od jula na tehničkom pregledu da ispune znatno strože uslove koji se odnose na emisiju izduvnih gasova od onih koja su prvi put registrovana u našoj zemlji pre tog datuma.

Ovo predviđaju nove odredbe Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila.

Taj akt je stupio na snagu 5. jula 2018. godine, ali je primena propisa koji se odnose na merenje izduvnih gasova odložena do 5. jula ove godine.

Neki stručnjaci smatraju da će najteže tehnički pregled proći starija vozila sa „evro 3“ i „evro 4“ standardom.

Drugi ističu da se ne može praviti takva generalizacija već da će najveći problem imati automobili koji su prešli više stotina hiljada kilometara i oni koji nisu održavani.

Svi se slažu u jednom, novi propisi su nelogični, jer kategorizacija nije napravljena prema evro standardu ili godini proizvodnje, već prema datumu registracije.

Podrazumeva se da vozilo mora da zadovolji tehničku ispravnost i kriterijume predviđene u trenutku njegove proizvodnje.

Međutim, od jula će za vlasnike dva ista automobila da važe različiti propisi, odnosno strože uslove moraće da ispuni onaj koji je registrovan posle marta 2014. godine.

Tako je, na primer, za vozila registrovana pre ovog datuma dozvoljena granica ugljen-monoksida pri obrtaju motora u praznom hodu 4,5 odsto, a za one posle tog datuma je 0,3 procenta.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić ističe da normativi nisu u skladu sa pravom jer će se retroaktivno primenjivati.

Propis treba, kako kaže, da važi od trenutka kad je donet i građani moraju da znaju kakva su nova pravila igre.

Oni koji su kupovali autmobile od 1. marta 2014. do 5. jula 2018. sa tim nisu mogli da budu upoznati, a retko ko zna i sada da će početi njegova primena.

– Granice koje su postavljene novim propisom za merenje emisije izduvnih gasova vozila sa „evro 3“ i „evro 4“ standardom teško će moći da preskoče.

Automobili treba da zadovolje tehničku ispravnost i kriterijume prema kojima su proizvedeni i prodati, a ne mogu se propisivati stroži uslovi od tih.

Ali ima mnogo onih koji ne ispunjavaju ni te fabrički predviđene uslove, jer neće da održavaju svoje vozilo – ističe profesor Vujanić.

Za nove propise najviše zainteresovani uvoznici

Vujanić smatra da su za primenu novih propisa koji se odnose na emisiju izduvnih gasova najviše zainteresovani uvoznici automobila koji prave pritisak po tom pitanju.

– Njima je cilj da ne mogu da se registruju vozila sa „evro 3“ i „evro 4“ standardom i da se iz igre izbaci velika količina vozila, a da onda mora da se kupuje „evro 5“ i „evro 6“ – kaže Vujanić.
Ako je motor ispravan, onda na kvalitet izduvnih gasova znatno utiču katalizator i GPF filter kod „benzinaca“ i DPF filter kod „dizelaša“ (filteri za prečišćavanje čađi).

Međutim, ovi delovi nisu bili obavezni od početka proizvodnje vozila sa „evro 3“ i „evro 4“ standardom tako da ih neki nemaju dok ih svi sa normom „evro 5“ i „evro 6“ imaju.

Mnogi vlasnici su skidali katalizatore i filtere ili su vozilo kupili bez tih delova, a u takvom stanju neće moći da prođu tehnički pregled kad stupe na snagu novi propisi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here