Home AKTUELNO DRAMATIČNA PORUKA IZ KIJEVA: SPREMAJTE SE ZA RAT!

DRAMATIČNA PORUKA IZ KIJEVA: SPREMAJTE SE ZA RAT!

731
0
SHARE

Pariz i Berlin moraju da se pripreme za izbijanje sukoba između Rusije i Ukrajine, upozorio je kijevski ministar spoljnih poslova nakon nepotkrepljenih glasina da Moskva jača svoje vojne snage na zajedničkoj granici.

Dmitrij Kuleba alarmirao je tokom sastanka sa svojim zapadnim kolegama, rekavši da će Zapad morati da izbegne da bude vezan za birokratiju u slučaju sukoba.

„Ako Rusija počne da deluje, jednostavno nećete imati vremena fizički da koordinišete, da prođete kroz sve birokratske procedure, da koordinišete odluke“, rekao je on.

„Zato, molim vas, uradite pripremne radove sada, jer ako se dogodi vojni scenario, jednostavno neće biti vremena“, rekao je Kuleba, obraćajući se francuskom i nemačkom kolegi Žan Iv Le Drijanu i Hajku Masu.

Kuleba je dodao da Kijev, međutim, ne želi da eskalira situaciju, već da će se braniti ako bude potrebno.

Kulebini zahtevi da Pariz i Berlin počnu vojne pripreme poklapaju se sa tvrdnjama šefa

NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je rekao da je vojna organizacija videla „neobičnu koncentraciju trupa“ na granici sa Rusijom.

Istog dana, ukrajinska Državna granična služba je, međutim, odbacila tvrdnje da se tamo gomilaju ruske snage. Portparol te službe rekao je za TV „Ukrajina 24“ da ona „ne registruje nikakvo kretanje opreme ili vojske naše susedne zemlje u blizini granice“.

Prema njegovim rečima, ako zaista i dođe do bilo kakvog dešavanja, „to može biti desetine ili čak stotine kilometara od državne granice“.

Kremlj je demantovao izveštaje koji su ranije ovog meseca kružili zapadnim medijima da Rusija možda „planira invaziju“. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio: „Mi smo više puta govorili da kretanje naših oružanih snaga na našoj teritoriji nikoga ne treba da brine. Rusija nikome ne predstavlja pretnju.“

Američki „Politiko“ potpalio je vatru ranije ovog meseca zbog izveštaja u kojima se tvrdi da ruske snage navodno pojačavaju svoje prisustvo u blizini granice sa Ukrajinom. Za satelitske snimke objavljene uz članak tvrdi se da prikazuju rusku tehniku u blizini grada Jelnja, oko 250 kilometara od Ukrajine, ali upola bliže susednoj Belorusiji.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here