Home AKTUELNO DOKTORKA KISIĆ ŠOKIRALA SRBIJU: OVO NIJE TREBALO DA SE DESI- BROJ OBOLELIH...

DOKTORKA KISIĆ ŠOKIRALA SRBIJU: OVO NIJE TREBALO DA SE DESI- BROJ OBOLELIH JOŠ VEĆI! EVO ŠTA NAS ČEKA..

1370
0
SHARE

U Jutarnjem programu televizije Pink gostovala je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević koja je govorila o situaciji u Vranju gde je juče buknulo novo žarište.

– Zaključno sa jučerašnjim danom pozitivan rezultat je potvrđen kod 42 osobe i 11 kontakata. Čekaju se testovi za više od 100 zaposlenih, moguće je da će broj biti i veći. Većina nema simptoma, oni su otkriveni u intenzivnom traganju za asimptomatskim slučajeva.

– Ne bih ovu situaciju nazvala neizbežnom, moglo je da se spreči. Imamo registrovan veći broj obolelih, ali to nije zbog širenja virusa u opštoj populaciji. Desilo se da virus ponovo uđe u jedan kolektiv i ponovo nam je pokazao kako to može da se širi brzo i jednostavno u okviru jednog zatvorenog sistema.

Napominjem, svaki nezaštićen kontakt koji je duži od 15 minuta je dovoljan da se prenese dovoljna količina prouzrokovača. Epidemiološka istraživanja su u toku, ali nam ovo jasno pokazuje da na tom mestu nisu sprovedene odgovarajuće mere prevencije – rekla je doktorka Darija.

– Od 53 osobe koje su već potvrđene, njih 5 ima simptome i zapaljenje pluća. To nam govori kakva je jačina virusa. Znamo da su se prvi simptomi kod zaposlenih pojavili 13. maja.

Kada su se oni javili lekaru, istog dana je zaustavljen rad u toj fabrici. Kako je sukcesivno rastao broj laboratorijski potvrđenih, tako je donesena odluka da se bez obzira na procenu stepena rizika, svi testiraju.

Napominjem, nije trebalo da se desi u ovakvom kolektivu, ali kada se već desilo, ovo su pokazatelji koji nas izuzetno ohrabruju i pokazuju nam kakva je aktivnost virusa.

Bez obzira na to što je očigledno da sada virus izaziva mnogo blaže kliničke forme, ako se desi da se unese u kolektiv, vidimo da se jednostavno proširi. Vidimo da se vrlo jednostano širi, očigledno će mu to biti karakteristika uvek.

Podsetimo, prema zvaničnim podacima, u poslednja tri dana u Vranju je registrovano prisustvo koronavirusa kod 53 osobe.

Oni su primljeni na Infektivno i Grudno odeljenje, ali za sada nema potvrde da li su svi iz Vranja ili i iz mesta u okruženju.

Novooboleli su iz porodica ili kontakata radnika nekih od privatnih preduzeća u Vranju, iako ima onih koji se sa njima ne mogu povezati. Za sada, niko nema težu kliničku sliku.

(Informer.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here