Home AKTUELNO DOKTORKA EMA JE U CENTRU EPIDEMIJE KORONA VIRUSA U ITALIJI: ZA CEO...

DOKTORKA EMA JE U CENTRU EPIDEMIJE KORONA VIRUSA U ITALIJI: ZA CEO SVET IMA VAŽNU PORUKU

1012
0
SHARE

Italijanska doktorka koja leči pacijente u centru najgore epidemije u Evropi upozorila je druge zemlje, koje tek mogu da osete jačinu ove pandemije, da što pre zatvore svoje granice. 

U Italiji je do sada od korona virusa umrlo skoro 5.500 ljudi, posle samo mesec dana od pojavljivanja infekcije u ovoj zemlji, a prošle nedelje su brojem mrtvih nadmašili i Kinu, u kojoj se virus pojavio u decembru prošle godine, pišu NBC News.

 – Mi znamo šta se događa. Nemojte misliti da se to događa samo ovde i da se ne može desiti nigde drugde. Jer će se desiti – kaže doktorka Emanuela Katenači, koja radi na intenzivnoj nezi u bolnici u Kremoni u Lombardiji.

Dok je Lombardija, centar italijanske epidemije, zatvorena već nedeljama, centralna vlada je na udaru ktitika zbog toga što nije reagovala brzo i dovoljno jako da spreči širenje zaraze. U subotu je premijer Italije Đuzepe Konte opisao ovu krizu kao najgoru sa kojom se njegova zemlja suočila od Drugog svetskog rata.

U bolnici u Kremoni osoblje je preplavljeno „cunamijem“ pacijenata, a kako im je nestalo mesta za smeštanje tela, prisiljeni su da ih drže u obližnjoj crkvi.

– Ovde smo 12 sati dnevno. Kući idemo samo na nekoliko sati i vraćamo se na posao, jer moramo da budemo tu za pacijente – rekla je ona, poredeći ovu epidemiju sa ratom.

Drugo upozorenje

Tamošnji doktori objašnjavaju da pokušavaju da sruše mit da samo starije osobe umiru od COVID-19, bolesti koji izaziva novi koronavirus.

– Pedeset odsto naših pacijenata na intenzivnoj nezi starije je od 65 godina, ali to znači da je drugih 50 odsto naših pacijenata mlađe od 65 godina – kaže doktor Antonio Pensenti.

On objašnjava da njegov tim brine o „nekolicini“ pacijenata starih od 20 do 30 godina koji su u teškom stanju isto koliko i stariji pacijenti, ali ipak naglašava da su mlađi pacijenti „najčešće zdraviji“ i da „uglavnom prežive“.

Atilio Fontana, guverner Lombardije, potpisao je u subotu novu uredbu o još jačim ograničenjima za stanovnike ove regije, koja zabranjuje vežbanje napolju i propisuje obavezno merenje temperature prilikom posete supermarketima i apotekama.

Apoteke, supermarketi, banke i javni prevoz u Lombardiji nastavljaju da funkcionišu.

(Telegraf)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here