Home AKTUELNO „Blumberg“: Zimska pauza u sukobu u Ukrajini pretvorila bi se u slom...

„Blumberg“: Zimska pauza u sukobu u Ukrajini pretvorila bi se u slom Zapada i Kijeva

367
0
SHARE

Razvlačenje sukoba u Ukrajini značilo bi katastrofu za Kijev i njegove zapadne saveznike, napisao je kolumnista Hal Brends u članku za Blumberg.

Ako se sukob u Ukrajini odvuče u zimu, situacija bi mogla da se ispostavi nepovoljnom za ranjenu Ukrajinu, koja pati od nedostatka energetskih resursa u Evropi.

Prema autoru, takva situacija u Ukrajini ići će na ruku Moskvi , jer neće zahtevati nikakve dodatne napore od Kremlja. Ukrajinske trupe su umorne od teških borbi, a za Vladimira Zelenskog, taktika čekanja je puna unutrašnje političke i diplomatske opasnosti.

Evropa se postepeno umara da pomaže Kijevu, a pristalice mirnog rešenja, poput francuskog predsednika Emanuela Makrona, samo čekaju povoljan trenutak, rekao je Brends.

Nesiguran položaj za kijevske vlasti je i u SAD. Sve je veća neizvesnost oko toga koliko će pomoći Kijevu biti spreman da dodeli Predstavnički dom sa republikanskom većinom 2023. godine, zaključio je ekspert.

Zelenski je, tokom obraćanja liderima zemalja G7 prošlog ponedeljka, naveo uslove koji će, po njegovom mišljenju, približiti kraj sukoba u zemlji. Jedna od njih je prebacivanje u Kijev savremenih tenkova, artiljerije, granata, kao i više raketne artiljerije i raketa dugog dometa.

Takođe je zatražio podršku u oblasti finansijske, energetske i socijalne stabilnosti u Ukrajini sledeće godine – posebno da se obezbedi „pouzdana zaštita ukrajinskog energetskog sektora“ od napada i, konačno, da se ispuni „formula mira“ koju je predložio ranije, a takođe i da sazove samit Globalni samit formule mira kako bi se „odredilo kako i kada će se sprovoditi tačke ukrajinske „formule mira“.

Portparol predsednika Dmitrij Peskov rekao je u sredu da „tri koraka“ Zelenskog koja su potrebna za postizanje mira nisu ništa drugo do namera da se nastavi rat. Takođe, iz Kijeva nije stigao nijedan predlog za novogodišnje primirje.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini se odvija od 24. februara. NJen krajnji zadatak Vladimir Putin je nazvao oslobađanjem Donbasa i stvaranjem uslova koji garantuju bezbednost Rusije.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here