Home AKTUELNO BLUMBERG: Nemci isključuju grejanje

BLUMBERG: Nemci isključuju grejanje

326
0
SHARE

Nemački regulator gasne mreže BNetzA zatražio je od domaćinstava i kompanija da smanje grejanje jer nacija pokušava da sačuva zalihe tokom energetske krize, objavio je Blumberg u petak.

U izvještaju je istaknuto da je potrošnja industrijskog gasa u zemlji opala za 12 odsto u sedmici do prošle nedelje, dok je potrošnja u domaćinstvima i komercijalna potrošnja opala za 13 odsto.

Regulator je ranije rekao da Nemačka treba da smanji potrošnju gasa za najmanje 20 odsto kako bi nadoknadila gubitak snabdevanja iz Rusije.

Građani „možda ne bi trebalo da pojačavaju grejanje do kraja i dobro razmisle o tome koje prostorije treba da se zagreju“, rekao je u petak predsednik BNetzA-e Klaus Miler za javni servis ARD.

– Jučerašnji brojevi nisu bili tako veliki – rekao je Miler, de dodao da će „posmatrati šta će se desiti u narednih nekoliko dana“.

Prema Mileru, Nemačka trenutno dobija gas iz Norveške, Belgije, Holandije i „pomalo“ iz Francuske. Dobiće više preko terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG), koje je zemlja počela da gradi, napominje regulator.

– Želimo po svaku cenu da zaštitimo industriju od racionalizacije gasa – rekao je šef BNetzA. – Sada je na nama. Koliko brzo možemo da izgradimo LNG terminale. To pomaže. Koliko možemo da uštedimo. To još više pomaže.

Nemačkoj navodno nedostaje oko 50 milijardi kubnih metara gasa u godišnjim isporukama kao rezultat smanjenja uvoza iz Rusije. Prethodni pokušaji zemlje da diverzifikuje snabdevanje gasom doprineli su trenutnoj energetskoj krizi.

Pritisak sankcija EU, pitanja održavanja, kao i sabotaža gasovoda Severni tok, dodatno su pogoršali problem.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Analene Berbok, udeo uvoza ruskog gasa u zemlju nedavno je pao na 6-8 odsto. 2021. godine više od polovine nemačkih snabdevanja gasom dolazilo je iz Rusije.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here