Home AKTUELNO BIL GEJTS UPOZORAVA SVET: KORONA JE OPASNA, ALI PRIPREMITE SE NA MNOGO...

BIL GEJTS UPOZORAVA SVET: KORONA JE OPASNA, ALI PRIPREMITE SE NA MNOGO GORE!

809
0
SHARE

OSNIVAČ Majkrosofta, pozvao je bogate zemlje da ulože milijarde dolara u razvoj vakcina kako bismo se mogli pripremiti za sledeću globalnu epidemiju.

Gejts je kazao da iako su delta i omikron varijante kovida 19 neke od najzaraznijih virusa do sada, ovaj naredni bi, prema predikcijama koje on poseduje, mogao biti sa mnogom većom stopom smrtnosti, piše Finacial Times.

Fondacija „Bill & Melinda Gates“ i britanski „Wellcome Trust“ donirali su 300 miliona dolara Koaliciji za inovacije u pripremi za epidemiju (CEPI), koja je pomogla pri formiranju programa Covax koji obezbjeđuje vakcine zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Organizacija nastoji prikupiti 3,5 milijardi dolara kako bi se moglo smanjiti razdoblje dobijanja nove vakcine na samo 100 dana. Gejts je kazao da su svetski prioriteti „čudni“ te da se danas filantropi i bogate vlade moraju uključiti u rešavanje problema nejednake raspodele vakcina.

– Kada je reč o trošenju milijardi za spasavanje triliona u smislu ekonomske štete i desetina miliona života, rekao bih da se radi o prilično dobroj polisi osiguranja, rekao je

Gejts, napominjući kako bi takav naizgled ogroman napor, čak i u ekonomskom smislu, sprečio mnogo goru štetu – rekao je on.

Gejts je rekao da su dva velika donatora razvoja vakcine tokom pandemije kovida 19, CEPI i američka vlada, bili “hrabri” jer su uložili u razvoj potencijalnih vakcina.

– Ostatku sveta koji sebi ne može priuštiti takva ulaganja treba neko na njihovoj strani.

Profesorka Šeri Gagandip Kang, članica odbora CEPI-ja i virolog na Christian Medical Collegeu u Veloreu u Indiji, rekla je da bi trebalo da očekujemo ​​da će zemlje svoje nacionalne interese staviti na prvo mesto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here