Home AKTUELNO ANALITIČAR OBJASNIO ZAŠTO JE AMERIKA POTCENILA SNAGU RUBLJE

ANALITIČAR OBJASNIO ZAŠTO JE AMERIKA POTCENILA SNAGU RUBLJE

432
0
SHARE

U tekućoj 2022. godini nema suštinskih razloga da rublja padne ne samo na 200 rubalja za dolar , već čak i ponovo na 100 – iako su se, možda, SAD tome nadale prilikom uvođenja sankcija.

Na kraju, samo polovina ruskih zlatnih i deviznih rezervi je blokirana , a preostale rezerve vredne više od 300 milijardi dolara ostaju u Rusiji, rekla je Natalija Milčakova, vodeći analitičar u Freedom Finance.

Ovaj novac se čuva u investicionom zlatu, gotovini ili kineskim juanima, a Japan, kako se ispostavilo, nije mogao da blokira ruske zlatne rezerve u jenima, zbog nepostojanja relevantnog zakona.

„Centralna banka Ruske Federacije sprovodi intervencije koje podržavaju stabilnost rublje, ali najvažniji faktor koji omogućava rublji da ostane na površini su visoke cene nafte, koje su višestruko veće od planirane cene od 42,3 dolara po barelu.

Osim toga, rublja je ojačana visokim cenama svih glavnih ruskih izvoznih roba – nafte, gasa, uglja, metala, žitarica, đubriva, pa čak i odbijanje bilo koje zemlje da ih kupi samo će dovesti do revizije geografije zalihe.

Generalno, ove godine možemo očekivati da će dolar fluktuirati u širokom rasponu od 70-100 rubalja, predviđa Milčakova.

„Ali, situacija u privredi, a samim tim i na deviznom tržištu, zavisiće pre svega od geopolitike. To znači da će ovaj faktor odrediti koliko oštre kratkoročne fluktuacije može da doživi rublja“, rezimirala je ona.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here