Home AKTUELNO ALARMANTNE POSLEDICE! Eksperti: Prelazak na peći na drva biće prva faza energetske...

ALARMANTNE POSLEDICE! Eksperti: Prelazak na peći na drva biće prva faza energetske krize u Nemačkoj!

550
0
SHARE

Kritična zavisnost nemačke industrije i stanovništva od snabdevanja ruskim gasom preti alarmantnim posledicama po Nemačku dubokom krizom.

Doktor ekonomskih nauka Jevgenij Ivanov rekao je za ruske medije kako će odbijanje Berlina da nabavlja ruska goriva uticati na obične Nemce.

Publikacija Fokusa objavila je materijal iz kojeg proizilazi da se od 40 miliona nemačkih domaćinstava polovina greje na gas, od čega se 55 odsto snabdeva iz Ruske Federacije.

Pored toga, oko 37% uvezenog gasa u Nemačku je za potrebe industrije, dok 15% troši hemijska i farmaceutska industrija.

„Paradoks je da Nemačka sada isporučuje ruski gas drugim zemljama EU, koje su navodno odbile da nabavljaju gorivo od Ruske Federacije.

Ako Nemci odbiju Gazpromove energetske resurse, onda se, shodno tome, obustavljaju i obrnute isporuke drugim državama.

Evropa je na ivici teške recesije, a to je pitanje za najviše godinu dana“, kaže Evgenij Ivanov, doktor ekonomskih nauka.

U članku Fokusa se naglašava da će Nemci morati da „radikalno” štede energiju: da ne zagrevaju sve prostorije u svojim domovima, da ne kuvaju na struju, počnu da koriste šporet na drva.

„U Nemačkoj je nemoguće preživeti zimu bez grejanja, tamo je prilično oštra klima. Naravno, postojaće neka vrsta goriva, ali njegova cena može porasti tri ili čak pet puta.

Teret će pasti na stanovništvo, jer će u slučaju akutne energetske krize vlada morati da podigne tarife za Nemce i prilagodi maksimalno snabdevanje gasom“, dodaje Ivanov.

Nestašica gasa postaće problem ne samo za obične Nemce, već i za proizvođače čiji rad direktno zavisi od zaliha goriva i cene energenata na tržištu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here