Home ŽIVOT TEGOBA KOJU SVI OLAKO SHVATAMO, A U STVARI MOŽE UKAZIVATI NA TUMOR...

TEGOBA KOJU SVI OLAKO SHVATAMO, A U STVARI MOŽE UKAZIVATI NA TUMOR NA MOZGU!

216
0
SHARE

Glavobolja bi, u mnogim slučajevima, mogla biti jedini simptom tumora na mozgu. Potvrdili su to naučnici koji smatraju da bi se CT i drugi neurološki testovi za ljude s glavoboljom mogli pokazati dobrim alatima u uočavanju smrtonosnog stanja.

Naučnici su s tim stavom izašli u javnost, u časopisu ‘Neurosurgeri’, nakon što je nedavno u SAD-u predloženo da se osobe sa glavoboljama podvrgavaju manjem broju testiranja kako bi se smanjile nepotrebne a skupe zdravstvene pretrage.

„Iako su namere pohvalne, ove preporuke nisu u skladu sa iskustvima neurohirurga koji su lečili pacijente sa tumorom na mozgu“, izjavio je Ammar H. Havasa s Medicinskog univerziteta u Vašingtonu. „Naime pacijenti sa tumorom na mozgu mogu kao jedini simptom imati glavobolje“, dodao je Havasa.

Kako bi dokazali svoju poentu, naučnici su analizirali 95 pacijenata s potvrđenom dijagnozom tumora na mozgu. Otkrili su da je kod njih čak 11, glavobolja bila jedini simptom.

Samo četvoro od njih imalo je pak vrstu glavobolje koja bi ih klasifikovala kao pacijente

kojima bi, prema novim smernica, bile odobrene daljnje pretrage uz pomoć kojih se može dijagnostikovati tumor.

Ostalih sedam pacijenata bolovalo je pak od migrene ili drugih vrsta glavobolja, za koje nisu predviđene nikakve pretrage. Zahvaljujući tome pretrage bi bile odložene ili čak i nikad provedene.

„Mi podržavamo pažljiv odabir pri korišćenju neuroloških pretraga, pri čemu bi lekarima ipak trebalo biti omogućeno da provode svoju kliničku procenu o tome na koji način smanjiti nepotrebne troškove u zdravstvenom sistemu“, zaključio je Havasa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here