Home ŽIVOT Stigla prva dugoročna prognoza za leto- evo šta čeka Srbiju! (MAPA)

Stigla prva dugoročna prognoza za leto- evo šta čeka Srbiju! (MAPA)

109
0
SHARE

Da je stav meteorologa isti širom Zemljine kugle, potvrđuje i stav stručnjaka iz Severne Amerike koji tvrde da će temperature biti za jedan stepen veće u Evropi nego na one na koje smo inače navikli.

Ko god da je očekivao prijatnije leto nego prethodnih sezona, očigledno da neće imati razloga za optimizam.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za Nova.rs da i on očekuje da će temperature u Srbiji ovog leta biti malo veće od proseka, ali da će biti manje dana sa ekstremno visokim temperaturama.

„Srednja temperatura biće slična stepen ili dva veća u odnosu na višedecenijski prosek, ali sa manjim brojem dana gde će temperatura biti veća od 35 stepeni“, ističe meteorolog.

On dodaje da su u pitanju periodične promene, koje se ciklično ponavljaju u proseku na 35 godina.

„Nekada imamo toplija i sušna leta, a na drugih 35 godina ih ima manje. Dakle u pitanju su procesi koji traju decenima. Ono što je još bitno napomenuti jeste da ovakvi modeli ne mogu u potpunosti da predvide kolike će biti temperature, jer je to deo viđenja. Svaki model svodi se na verovatnoću, odnosno odstupanje“, naglašava Todorović.

„Prošlog leta, bilo je približno 20 dana gde je temperatura bila iznad 35 stepeni, dok ove godine očekujem da taj broj bude nešto niži“, zaključuje on.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here